Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Nedelja,
4. 12. 2016,
5.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

EuroNCAP

Nedelja, 4. 12. 2016, 5.00

6 let, 7 mesecev

Varnostni testi Euro NCAP

Brez učinkovitih vozniških pripomočkov avtomobil ostane brez petih varnostnih zvezdic #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Euro NCAP - varnostni testi (Audi, Ford, Suzuki, SsangYong)

Evropska agencija, ki izvaja varnostne teste novih in prenovljenih modelov vozil, je letos po zaostrenih parametrih začela ocenjevati tudi učinkovitost sistemov za preprečevanje naleta s samodejnim zaviranjem. Poleg izogibanja naletu v spredaj vozeča vozila preverjajo tudi samodejno zaviranje avtomobila pri nevarnosti naleta v pešce. Tokratni testi so znova pokazali, da vsi sistemi samodejno še ne zanjo preprečiti nesreče s pešcem.

Brez sistemov za preprečevanje nesreče avtomobil ne more biti več varnostni odličnjak 

Ford edge po testu čelnega trka. | Foto: Ford edge po testu čelnega trka. Agencija Euro NCAP je tokrat ocenila štiri nove avtomobile, in sicer audija Q2, ki je ravnokar zapeljal tudi na slovenske ceste, srednje velikega Fordovega športnega terenca edge, hibridnega hyundai ioniqa in kompaktnega 3,7-metrskega Suzukijevega crossoverja ignisa, ter kompaktnega SUV ssangyonga tivoli. V tokratnem naboru testnih avtomobil se je za tistega, ki v svoji notranjosti najučinkoviteje ščiti odrasle potnike in otroke, izkazal kompaktni Audijev SUV Q2. Bolj povprečne rezultate je mali audi dobil pri postavki zaščite pešcev in učinkovitosti asistenčnih sistemov, kjer je dosegel 70 odstotkov od vseh razpoložljivih točk. Za zelo varnega se je izkazal še hibridni hyundai ioniq, ki je za učinkovitost svojih asistenčnih sistemov dobil 82 odstotkov, poleg tega pa je njegov sistem proti naletu zaviral z veliko rezerve v varnostni razdalji. Z audijem ste bila tokrat tudi edina, ki sta samodejno obdržala smer znotraj voznega pasu. Ford edge je z asistenčnimi sistemi dosegel 89 odstotkov tudi zaradi dolgega seznama varnostne opreme, a je razočaral pri praktičnem prikazu preprečevanja nesreče s pešcem. Njegov sistem je pri hitrosti 20 kilometrov na uro popolnoma spregledal lutko otroka, ki ga je edge zadel brez predhodnega znižanja hitrosti in s tem tudi sile naleta. Pri Euro NCAP so z ocenami ponovno potrdili, da avtomobil brez aktivnih varnostnih dodatkov ne more več osvojiti vseh petih varnostnih zvezdic. Mali suzuki in ssangyong tivoli sta tako brez varnostnega paketa (safety pack) osvojila le tri oziroma štiri zvezdice za varnost.

Audi Q2 - simulacija bočnega trka v vertikalno oviro, na primer drevo. | Foto: Audi Q2 - simulacija bočnega trka v vertikalno oviro, na primer drevo.

Hitrosti nad 40 kilometrov na uro še vedno nevarne za pešce

Tokratni testi so znova pokazali, da znajo sistemi za preprečevanje naleta v spredaj vozeči avtomobil, ki s podporo kamere in radarjev vidijo tudi od 50 do 250 metrov pred vozilo, tudi pri hitrostih, višjih od 50 kilometrov na uro, že zelo učinkovito preprečiti nesrečo brez podpore voznikove reakcije, torej s samodejno sproženim zaviranjem.

Manj prepričljivi so nad hitrostjo 40 kilometrov na uro, kar so dokazali tudi tokrat preizkušeni avtomobili. Pri hitrostih do 40 kilometrov na uro lahko boljši sistemi v okviru sistemskih omejitev prometno nezgodo dejansko popolnoma preprečijo. Oglejte si videe posameznih modelov in videli boste, da je audi pešca zadel pri 55 kilometrih na uro, a hitrost pri tem kljub vsemu znižal na 33 kilometrov na uro. Pri 35 kilometrih na uro je brez težav preprečil nalet v otroka. Pri enaki hitrosti kot audi je nesrečo z otrokom suvereno preprečil še hyundai in pri 25 kilometrih na uro tudi ssangyong tivoli. Otroško lutko sta na testu za preprečevanje naleta s pešcem povsem spregledala suzuki ignis in ford edege. Že pri hitrosti 20 kilometrov na uro sta povsem brez sprožitve zavor zadela otroka, kar pomeni, da je v teh dveh avtomobilih varnost otrok še vedno odvisna zgolj od pozornega in odgovornega voznika.

Video: audi Q2 - 5 zvezdic

Video: ford edge

Video: hyundai ioniq - 5 zvezdic

Video: ssangyong tivoli - 3 in 4 zvezdice

Video: suzuki ignis - 3 in 5 zvezdic

Avtomobil Varnostna oprema Skupna ocena Varnost potnikov Varnost otrok Zaščita pešcev Varnostni sistemi
audi Q2  standard - serijska 5 zvezdic 93 % 86 % 70 % 60 %
ford edge standard - serijska 5 zvezdic 85 % 76 % 67 % 89 %
hyundai ioniq standard - serijska 5 zvezdic 91 % 80 % 70 % 82 %
ssangyong tivoli standard - serijska 3 zvezdice 74 % 62 % 55 % 25 %
ssangyong tivoli varnosti paket - opcija 4 zvezdice 82 % 62 % 65 % 43 %
ssangyong XLV standard - serijska 3 zvezdice 74 % 62 % 55 % 25 %
ssangyong XLV varnosti paket - opcija 4 zvezdice 82 % 62 % 65 % 43 %
suzuki ignis standard - serijska 3 zvezdice 79 % 79 % 67 % 25 %
suzuki ignis varnosti paket - opcija 5 zvezdic 87 % 79 % 77 % 60 %
Ne spreglejte