Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
16. 4. 2017,
7.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

2

Natisni članek

Volkswagen T-roc crossover

Nedelja, 16. 4. 2017, 7.55

6 let, 7 mesecev

Bo Volkswagen z novim T-rocom res postal bolj čustven in barvit?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

2

Prodaja crossoverjev in športnih terencev bo v Evropi še nekaj let rasla, med zadnjimi pa se bo  v ta razred trendovskih avtomobilov resneje vključil tudi Volkswagen. Poleti bodo razkrili novega T-roca, ki se kot prototip že vozi po evropskih cestah. Avtomobil za Volkswagnovo znamko napoveduje večjo vlogo čustev, večbarvnosti in dinamičnosti.

Volkswagen je študijo T-roc predstavil že leta 2014 na avtomobilskem salonu v Ženevi. Skoraj štiri leta pozneje bo avtomobil vendarle zapeljal  na ceste. | Foto: Volkswagen Volkswagen je študijo T-roc predstavil že leta 2014 na avtomobilskem salonu v Ženevi. Skoraj štiri leta pozneje bo avtomobil vendarle zapeljal na ceste. Foto: Volkswagen

Rast razreda se še ne bo ustavila

Volkswagen se kot največji proizvajalec avtomobilov na svetu šele pripravlja na vstop v razred trendovskih crossoverjev in športnih terencev, kjer so lani prvi resen korak naredili z novim volkswagen tiguanom. Vstop v najbolj vroč avtomobilski razred, za katerega analitiki do leta 2020 napovedujejo rast prodaje za kar 900 tisoč avtomobilov letno, si bodo v Wolfsburgu tlakovali predvsem z novim T-rocom. Prav tako z novo generacijo škode yetija in predvsem novim seatom arono.

Volkswagnove tradicionalne vrednote nadgrajene z dvobarvno karoserijo in čustvi?

Novi T-roc je bolj namenjen vlogi crossoverja kot Volkswagnov tiguan, vseeno pa ga lahko postavljamo ob bok nissanu qashqaiu, opel mokki X, toyoti CH-R, Seatovi ateci in podobnim.

Pri Volkswagnu se že zdaj poskušajo izogniti oznakam, da bo T-roc crossover izvedba golfa. Avtomobilu hočejo nameniti samosvojo "osebnost" in ga na avtomobilski trg – tudi zato, ker tja prihaja zelo pozno – zapeljati z bolj poudarjenimi čustvi. To bi lahko pomenilo precejšnjo novost za Volkswagen.

Prvi prototipi T-roca že želijo poudarjati dinamičnost na cesti, neuradno pri Volkswagnu omenjajo celo možnost dvobarvne karoserije, poročajo tuji mediji, ki so že imeli dostop do prototipnega izdelka. Barvni dodatki so mogoči tudi za notranjost, kjer bi z njimi lahko popestrili tradicionalno zasnovano notranjost Volkswagnovih avtomobilov.

Volkswagen T-roc si bo osnovo delil z lani predstavljenim audijem Q2. | Foto: Ciril Komotar Volkswagen T-roc si bo osnovo delil z lani predstavljenim audijem Q2. Foto: Ciril Komotar

Razred majhnih crossoverjev je lani v Evropi zrasel za 14 odstotkov, na skupno 1,4 milijona prodanih avtomobilov. Že prihodnje leto lahko razred preseže mejo dveh milijonov avtomobilov, leta 2020 pa bodo proizvajalci v Evropi letno že lahko prodali kar 2,3 milijona teh avtomobilov, kažejo podatki analitične družbe LMC Automotive.  

V Sloveniji bo T-roc predstavljal deset odstotkov Volkswagnove prodaje

Prototipi T-roca danes niso več daleč od serijske različice, saj bo Volkswagen avtomobil predstavil jeseni na avtomobilskem salonu v Frankfurtu. T-roc izhaja iz koncernske platforme MQB, osnovo pa si bo delil z audijem Q2. Oba avtomobila bosta imela 2,59 metra medosne razdalje, kar je nekoliko manj kot pri golfu.

"Ravno ti majhni crossoverji so primanjkljaj v našem prodajnem programu. Skoraj vsi avtomobilski proizvajalci imajo v svojem prodajnem izboru vsaj en model crossoverja, zato že nestrpno pričakujemo T-roca," pravi Marko Škriba, direktor znamke Volkswagen v Sloveniji.

Volkswagen bo T-roca svetovni javnosti razkril na posebnem dogodku junija, nato pa bo avtomobil tudi eden njihovih zvezdnikov jesenskega avtomobilskega salona v Frankfurtu. Konec prihodnjega leta se mu bo pridružila še manjša izvedenka z imenom T-cross.

"Ker se nam T-roc pridruži konec leta, ocenjujemo, da bomo lahko oddali okrog 50 vozil, medtem ko je načrt za leto 2018 veliko višji. Pričakujemo namreč, da bo T-roc pomenil slabih deset odstotkov vse naše prodaje," dodaja Škriba.

Ne spreglejte