Gregor Pavšič

Ponedeljek,
27. 6. 2016,
6.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

2

Natisni članek

Mercedes-Benz

Ponedeljek, 27. 6. 2016, 6.08

6 let, 7 mesecev

Bo moral Robert Lešnik s sodelavci mercedese prilagoditi ženskam?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

2

Pri Mercedes-Benzu želijo na ključnih trgih premium avtomobilov, to so ZDA, Kitajska in Nemčija, povečati delež kupcev med ženskami. Do leta 2020 bi skoraj vsakega tretjega mercedesa posredno ali neposredno prek pomembnega vpliva pri partnerju kupila ženska.

Štiri od petih avtomobilov dejansko kupijo ženske

Analitična družba Frost&Sullivan ocenjuje, da ženske vplivajo na 80 odstotkov nakupov novih avtomobilov. Ali si ga kupijo same ali pa imajo pomembno besedo pri odločitvi svojega partnerja. To velja tudi za premium znamke, kjer se je nagovarjanja žensk še posebej aktivno lotil Mercedes-Benz.

Mercedes-benz SLC - bi ga vozile dame? | Foto: Vinko Kernc Mercedes-benz SLC - bi ga vozile dame? Foto: Vinko Kernc

Ženske kupujejo mercedese v ZDA, precej manj pa na Kitajskem in v Nemčiji

Predsednik Dieter Zetsche pravi, da postajajo ženske najhitrejše rastoča in predvsem najvplivnejša skupina potrošnikov. Po pisanju Autonews želi Mercedes-Benz postati vodilna izbira žensk med kupci v premium razredu. Do leta 2020 si želijo delež žensk med neposrednimi kupci svojih vozil povečati vsaj na 30 odstotkov.

Ena od strategij Mercedes-Benza je povezovanje s tedni mode. Med ambasadorje znamke so vključili tudi več žensk z močno osebnostjo. | Foto: Ena od strategij Mercedes-Benza je povezovanje s tedni mode. Med ambasadorje znamke so vključili tudi več žensk z močno osebnostjo.

Za zdaj jim to najbolje uspeva v ZDA, kjer imajo ženske med njihovimi kupci 40-odstotni delež. Na Kitajskem ta delež pade na 25 odstotkov, v Nemčiji pa le na 20 odstotkov. ZDA, Kitajska in Nemčija so seveda trije največji trgi premium avtomobilov na svetu. Del strategije za povečevanje deleža so posebne oglaševalske kampanje in dogodki. Ali bodo morali ženstvene elemente v svoje delo vključevati tudi zunanji in notranji oblikovalci, med njimi torej tudi ekipa Roberta Lešnika, za zdaj ni znano.

Vsi nimajo enakega pristopa

Pri konkurenčnem Audiju se na podobne načrte odzivajo z besedami, da kupcev ne želijo ločevati po spolu. Ime lastnika je navsezadnje lahko le formalno in ne predstavlja nujno tistega, ki avtomobil vozi. V Ingolstadtu poudarjajo, da kupce raje ločijo po izbiri tipa avtomobila – športni ali poslovni avtomobil – ali po nagnjenju k tehniki, oblikovanju in podobno.