Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
9. 1. 2024,
22.52

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,09

Natisni članek

E-mobilnost tovornjak Mercedes-Benz

Torek, 9. 1. 2024, 22.52

2 meseca, 2 tedna

Prodaja tovornjakov v Sloveniji

Sredi Ljubljane v salon spravili osemtonski kamion #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,09

Mercedes-Benzu je v novi salon težkih tovornih vozil v Ljubljani uspelo zapeljati tudi svoj najbolje prodajani tovornjak actros z maso osem ton. Kljub velikim stenskim vratom pa to ni bilo tako preprosto, kot je videti na prvi pogled.

V bleščečih razstavno-prodajnih salonih smo vajeni avtomobilov, ne pa velikih tovornih vozil. Ob prenovi svojega osrednjega salona pa so pri Mercedes-Benzu v Ljubljani storili prav to – vanj so zapeljali svoj najbolje prodajani tovornjak actros L. Vozilo dolgo 6,8 in široko 2,48 metra je zalogaj tudi za velika steklena stenska vrata, a zanimiv izziv se je še pred tem pojavil ob vprašanju glede ustrezne statike stavbe. Ni pač samoumevno, da je osemtonski tovornjak varno zapeljati v stavbo. Na Gospodarskem razstavišču je na primer le ena izmed dvoran statično primerna za take tovornjake.

Lani prodajno spet odlično leto

Celoten trg težkih tovornjakov je bil lani v Sloveniji zelo uspešen, prodajne številke pa so dvigale tudi izpolnjene pogodbe še iz predlanskega leta. V Sloveniji so tako lani prodali 2.600 takih tovornjakov (vseh lani še niso registrirali, zato je skupno število registracij nižje - 2.493), letos trgovci načrtujejo okrog 1.900 prodanih. Trg se je po epidemiji covid-19 normaliziral tudi z vidika dobav. Te danes znašajo okrog tri mesece, še pred enim letom pa je bilo treba na novega čakati tudi do enega leta.

Število registracij tovornjakov nad 7,5 tone v Sloveniji v letu 2023:

  registracije 2023 tržni delež
Mercedes-Benz 551 22,1 %
Volvo 491 19,7 %
MAN 478 19,2 %
Scania 427 17,1 %
DAF 181 7,3 %
Iveco 166 6,7 %
Renault 135 5,4 %
Ford 32 1,3 %
Leta 2017 so v Sloveniji registrirali več kot 2.800 težkih tovornjakov, v letih pred epidemijo covid-19 pa na letni ravni od dobrih 2.400 do nekaj več kot 2.700.

Mercedes-Benz je bil lani najuspešnejši pri prodaji težkih tovornjakov v Sloveniji, dokaj blizu pa so glavni (večni) tekmeci - Volvo, MAN in Scania. | Foto: Žiga Intihar Mercedes-Benz je bil lani najuspešnejši pri prodaji težkih tovornjakov v Sloveniji, dokaj blizu pa so glavni (večni) tekmeci - Volvo, MAN in Scania. Foto: Žiga Intihar

V Sloveniji aktivnih 35 tisoč tovornjakov z maso nad 7,5 tone

Lani je med znamkami leto na vrhu končal Mercedes-Benz, ki mu je uspelo prodati 594 tovornjakov. To je zadoščalo za 22-odstotni tržni delež. Najbolje sta se prodajala actros (375 prodanih), ki ga uporabljajo predvsem kot vlačilca, in arocs (199 prodanih) za rešitve v gradbeništvu.

Po slovenskih cestah danes vozi več kot 35 tisoč tovornjakov z maso nad 7,5 tone. To je zavidljiv podatek, ki je vselej tudi povezan s stanjem v gospodarstvu. Četrtina voznega parka tovrstnih tovornjakov je mlajša od treh let. Vsak tretji registrirani tovornjak je trenutno Mercedesov.

Mercedes bo predvidoma že letos električnega eactrosa pripeljal tudi v Slovenijo. | Foto: Mercedes-Benz Mercedes bo predvidoma že letos električnega eactrosa pripeljal tudi v Slovenijo. Foto: Mercedes-Benz Kakšna bo prihodnost? Vsi že poznajo tudi električne vlačilce.

Pri tovornjakih je kajpak zanimiv pogled v prihodnost. Že danes je zanimiva digitalna senzorika tovornjakov, ki lastnikom omogoča sprotno spremljanje tehničnega stanja vozila. Tako rešitev vnaprej predvidi, ali je treba zamenjati katerega izmed vitalnih delov (zavore, sklopka …), s tem pa se lastnik izogne visokim stroškom za popravilo tovornjaka na poti.

Druga plat tovornega posla pa so alternativni pogoni. Pred leti je bil v ospredju zemeljski plin, zdaj je to predvsem elektrika in v prihodnje morda vodik. Pri Mercedesu so že razkrili električni eactros in prvega bodo morda še letos pripeljali tudi naročniku v Slovenijo. Gre za tovornjak z baterijo kapacitete 621 kWh in polnilno močjo do 400 kilovatov (pozneje ob ustreznem polnilnem standardu vse do enega megavata), kar baterijo od 20 do 80 odstotkov na ustrezni polnilnici napolni v 30 minutah. Doseg tovornjaka po uradnih podatkih znaša do 500 kilometrov.

Ne spreglejte