TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 4. 2008,
16.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 4. 2008, 16.12

6 let, 6 mesecev

ZPS: Akcija Precenimo cene prispeva k umirjanju cen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Akcija Precenimo cene kaže, da se cene prehrambenih izdelkov v Sloveniji umirjajo, je ocenila predsednica Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) Breda Kutin.

K temu je po njenih ocenah pripomogla tudi sama akcija, saj na transparenten način prikazuje cene izdelkov in njihovo gibanje v osmih slovenskih trgovinah. Večina cen je ostala na enaki ravni "Med izdelki, ki jih zveza spremlja v okviru akcije, informacije o njih dostopne pa so na spletni strani www.precenimocene.si, jih je 82 odstotkov ostalo na enaki ravni, dobrih osem odstotkov se jih je pocenilo, dobrih devet odstotkov pa podražilo, je povedala Kutinova.

Spremljajo cene kar 1169 izdelkov

ZPS je število izdelkov, katerih cene spremlja, tokrat povečala na 1169. Novost na spletni strani je možnost uporabe košarice, s katero lahko obiskovalci primerjajo cene lastnega izbora izdelkov, ki so zajeti v primerjavo. Ob tem je zveza kot del projekta, ki ga financira ministrstvo za gospodarstvo, marca izvedla tudi popis cen v izbranih trgovinah v Sloveniji, Avstriji, Italiji, na Hrvaškem in Madžarskem.

Primerjava cen 34 primerljivih izdelkov na osnovi najcenejšega izdelka v teh državah je pokazala, da je v prvi polovici od skupaj osmih najbolj ugodnih ponudnikov šest slovenskih trgovin. Pokazala pa je tudi velika cenovna nesorazmerja. Ekstra deviško olje je v trgovini Spar v Sloveniji bistveno dražje kot v Avstriji. "Glede na kupno moč bi pričakovali nižjo, a očitno slovenski trg prenese višje cene," je orisala Kutinova.

""Kupna moč Slovencev je bisdtveno nižja od tiste v Italiji ali Avstriji"

"Problem je, da je nabor izdelkov premajhen in da je izdelke težko primerjati. Izkazalo pa se je, da so navedbe trgovcev, da je slovenskih trg konkurenčen, držijo," je povedala Kutinova, a ob tem opozorila, da so kupna moč in plače v Sloveniji bistveno nižje kot na primer v Avstriji in v Italiji, česar analiza ne upošteva.

"Pri Mercatorju so cene v trgovini v Kosezah višje od tistih v Šiški" "Primer Mercatorja kaže, da je v svoji košarici navedel cene izdelkov v hipermarketu v Šiški, v naši akciji - za Mercator primerjamo cene izdelkov v hipermarketu Šiška in v trgovini v Kosezah - pa ugotavljamo, da so cene pri približno 30 odstotkih izdelkov, ki jih spremljamo, v Kosezah višje do 10 odstotkov," je navedla Kutinova. To opažajo tudi pri drugih trgovcih, vendar ne v tolikšni meri kot pri Mercatorju.

V času akcije so se pocenili kruh, sir in riž

Akcija Precenimo cene, v okviru katere cene izdelkov posodabljajo na 14 dni, je pokazala, da obstajajo velike razlike v ceni izdelka v različnih trgovinah. "Primer je Barcaffe, ki je lahko v neki trgovini dražji tudi za več kot 30 odstotkov," je nanizala Kutinova. Med izdelki, ki so se v času akcije pocenili, so kruh, sir in riž.

Sicer pa je po navedbah Kutinove težko komentirati, zakaj cene v Sloveniji na splošno tako rastejo. "Težko je ocenjevati razloge, mi analiziramo posledice," je poudarila in dodala, da je "eden od razlogov za to zagotovo pomanjkanje konkurence".

Ne spreglejte