TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 1. 2010,
7.39

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 11. 1. 2010, 7.39

8 let, 1 mesec

Žled lomil drevje in daljnovode

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prvih osem vasi v zahodnem delu Brkinov je led okoval že v petek zvečer. Ledena stihija se je nato v soboto razširila čez praktično vse vrhnje ležeče brkinske vasi.

K sreči pa je ledeni dež v soboto zgodaj popoldne ponehal. Kljub naporom delavcev Elektro Primorska so morali štiri vasi priključiti na agregate, zadnjega so v nedeljo zgodaj popoldne ugasnili na Artvižah. Ledena stihija se je v Brkinih začela v petek zvečer. V nižje ležečih vaseh se je temperatura gibala od pol stopinje do stopinjo in pol nad ničlo, kar je bilo dovolj, da se je led sproti talil, v višje ležečih vaseh pa je bila temperatura tik pod ničlo, kar je bilo dovolj za nalaganje ledu. Kot nam je povedal vodja sežanske enote Elektro Primorska Žarko Cerkvenik, so po 22. uri začeli prejemati klice o izpadih električne energije. V petek so ostali brez elektrike na Artvižah, Ostrovici, Vatovljah, Barki, v Misličah, na Varejah, v Potoku in Podgradu. "Po 22. uri smo poslali na teren vse dežurne monterje. Ko so poročali, da je škode ogromno, pa smo aktivirali vse razpoložljive ekipe iz Sežane, Kozine, Ilirske Bistrice in Pivke," je povedal. V noči na soboto in v soboto dopoldne ledeni dež še vedno ni ponehal.

Delavci cel dan na terenu

"Naši fantje so v soboto delali ves dan. Od sedmih zjutraj pa do teme. Večino vasi smo rešili, čeprav je sprva zelo slabo kazalo, Ostrovico, Ostrožno brdo, Artviže in Šmagurje pa nismo mogli. Zato smo pripeljali štiri stokilovatne agregate in te vasi priklopili nanje," pravi Cerkvenik.

Nazadnje je žled poškodoval še napeljavo med Senožečami in Razdrtim, vendar so tiste poškodbe kmalu rešili. Včeraj so na električno omrežje priklopili še omenjene štiri vasi, zadnji agregat so ugasnili ob 15. uri na Artvižah.

"Dežurne službe CPK in Elektro Primorska so zelo dobro opravile svoje delo," ocenjuje Robert Kastelic, poveljnik Civilne zaščite občine Hrpelje-Kozina. In čeprav natančnih ocen škode še ne more dati, pravi, da žled vseeno ni bil tako hud kot tisti leta 1980. "Največ škode bo na gozdnem drevju in v sadovnjakih, a imeli smo srečo, da ni bilo burje," pravi Kastelic.

Kot je povedal hrpeljsko-kozinski župan Zvonko Benčič Midre, bodo danes ustanovili komisijo, ki bo v brkinskih sadovnjakih popisala škodo. Čeprav si želi, da bi pri odpravljanju škode kaj pomagala tudi država, škoda verjetno ne bo tolikšna, da bi se to zgodilo.

Ne spreglejte