TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Petek,
15. 1. 2016,
15.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Vroclav evropsko prvenstvo Luka Žvižej Veselin Vujović Dean Bombač

Petek, 15. 1. 2016, 15.11

8 let

Zdaj je jasno: Klemen Cehte ostaja na tribunah

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenski rokometaši se pripravljajo na krstno tekmo evropskega prvenstva, ki ga gosti Poljska. V soboto jih v skupini C, ki domuje v Vroclavu, ob 20.45 čakajo Švedi.

Glede na to, da so v skupini po štiri ekipe, ima vsaka točka, morda tudi gol, zelo velik pomen. Še posebej pa otvoritveno srečanje, ki lahko odpre obzorja ali že bistveno zmanjša upe na dober rezultat. S Švedi imajo Slovenci tudi svojo zgodovino, saj je skandinavska ekipa slovenski aprila zadala bolečo zaušnico v kvalifikacijah.

Ne toliko zaradi poraza, bolj v kontekstu slabe igre, ki je bila eden od povodov za zamenjavo nekdanjega selektorja Borisa Deniča. Čez nekaj dni v dvorani Zlatorog sta ekipi remizirali, s Švedi pa imajo Slovenci tudi pozitivne izkušnje. Kar nekaj reprezentantov zdajšnje zasedbe se namreč spomni, kako so jih po zaostanku v prvem polčasu premagali na evropskem prvenstvu pred šestimi leti. "Kdor bo napredoval iz skupine, ima velike možnosti za kolajno," meni slovenski selektor Veselin Vujović o skupini smrti s svojo ekipo, Švedsko, Španijo in Nemčijo.

Slovenija spet nižja

"Razpoloženje v ekipi je zelo dobro, Švede dobro poznamo, tradicija je na njihovi strani. Mislim, da je prišel čas, da Slovenija drugič na velikih tekmovanjih premaga Švede. Moja odločitev je, da Klemen Cehte ostane 17. igralec, v ekipi bo Sebastian Skube. Tako bomo imeli več nizkih igralcev, manj strelov od daleč, a mislim, da bomo z obrambo in več hitrimi protinapadi lahko prišli do dobrega rezultata," pred prvo tekmo razmišlja slovenski selektor Veselin Vujović. Seveda je mogoče, da bo Cehte priložnost dobil naknadno, če se bo stanje z njegovim komolcem izboljšalo.

Cehtetova poškodba ni edina v ekipi. Na enem zadnjih treningov pred odhodom jo je skupil tudi Jure Dolenec. Namesto njega je Vujović v ekipo vrnil Dragana Gajića, kar ima pravzaprav za privilegij: "Gajić in Skube sta pripravljena, izkušena. V zadovoljstvo mi je, da je tako kakovostna igralca treba poklicati naknadno. Mislim, da nismo slabši, kot smo predvidevali," je prepričan Črnogorec na slovenski klopi, ki se je dotaknil tudi štirih novincev.

O tremi

Na prvem velikem tekmovanju bodo zaigrali Miha Zarabec, Vid Poteko, Matevž Skok in Darko Cingesar. Na vprašanje, ali tudi pri njih ni zaznati pretirane mero treme, je Vujović odvrnil: "Kdor preživi mene, mu je vse lažje. Večjo tremo imajo fantje zaradi mene kot zaradi Švedov. Ti igralci so prihodnost rokometa, zelo dobro bi bilo, da dobimo zanesljive reprezentante."

Švedi boljši strelci, Slovenci ustvarjalci

Daleč od tega, da bi Slovenci švedsko zasedbo podcenjevali. "Švedski zaščitni znak je obramba 6-0. Njihova glavna moč se skriva v vratih, kjer delujeta Andersson in Appelgren. Imajo odličen osrednji blok, ubijalski protinapad. V napadu veliko več močnejših strelcev kot Slovenija. Vendar je moja reprezentanca veliko ustvarjalnejša, imamo inteligentne igralce, sposobne igrati proti več obrambam," poudarja Vujović. Slovenija se bo tako odločno podala v boj za prvi točki. Po tekmi s Švedi bo v ponedeljek igrala s Španijo, v sredo pa še z Nemčijo.

Ne spreglejte