TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 7. 2010,
7.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 7. 2010, 7.34

8 let

Za Telekomovo delnico tri evre dividend

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Delničarji Telekoma Slovenije na skupščini družbe niso podelili razrešnice nekdanji upravi in nadzornemu svetu, so pa sklenili, da za dividende namenijo tri evre bruto na delnico.

Na skupščini, na kateri je bilo zastopanega 80,83 odstotka kapitala, so delničarji podprli predlog uprave, da se za izplačilo dividend za lani nameni 19,5 milijona evrov oz. tri evre bruto na delnico, medtem ko se preostali del bilančnega dobička v višini slabih 42 milijonov evrov prenese v prihodnje leto. Mali delničarji so sicer takšnemu sklepu nasprotovali, saj si želijo višje dividende, in so napovedali tudi izpodbojno tožbo. Ločeno glasovanje o podelitvi razrešnice Vroča pa je bila tudi razprava pri odločanju o podelitvi razrešnice upravi in nadzornemu svetu za leto 2009. Predsednik Društva mali delničarji - Skupaj smo močnejši Rajko Stanković je namreč opozoril, da se je nadzorni svet družbe s 26. aprilom lani zamenjal, zato bi bilo smiselno ločeno glasovanje. Predstavnik vlade je njegovo zahtevo podprl. Delničarji so tako najprej odločili, da razrešnice ne podelijo stari upravi, na čelu katere je sedel Bojan Dremelj. Prav tako razrešnice niso podelili članom starega nadzornega sveta, ki mu je predsedoval Damjan Koletnik, ter trem delavskim nadzornikom, ki so sicer svoje delo opravljali vse leto. So pa delničarji razrešnico podelili šestim članom nadzornega sveta, ki so to mesto nastopili s 26. aprilom.

Nadzorni svet Telekoma Slovenije je sicer v sredo na svoji seji med drugim obravnaval revizijsko poročilo družbe PWC o nakupih družb, ki jih je Telekom Slovenije izvedel v Makedoniji, in družbe Najdi.si. Ugotovili so vrsto pomanjkljivosti, med drugim tudi nejasnosti pri oblikovanju prevzemnih cen. Nadzorni svet Telekoma je zato zadolžil sedanjo upravo, da do 15. julija izvede aktivnosti za sprožitev ustreznih pravnih postopkov v zvezi z odgovornostjo članov uprave in nadzornega sveta v prejšnjem sklicu, je pojasnil predsednik nadzornikov Tomaž Berginc.

Krajnčević napovedal združitev Telekoma in Mobitela Predsednik uprave Telekoma Ivica Krajnčević pa je izpostavil, da so v družbi nujni strukturni in organizacijski premiki. Napovedal je združitev Telekoma in Mobitela ter prestrukturiranje vseh preostalih družb iz skupine Telekom v Sloveniji, ob tem pa poudaril, da brez nižanja stroškov ne bo šlo. Napovedal je, da se bo 6. julija začel projekt prenove firme, do novembra pa bodo nadzornemu svetu predložili elaborat, v katerem bo opredeljeno, kako bo nova firma organizirana, kakšni bodo procesi in koliko bo zaposlenih. Za 1. julij prihodnje leto uprava načrtuje začetek poslovanja nove firme.

"Časi hitre širitve na trge Jugovzhodne Evrope so mimo" Kranjčević je napovedal tudi, da bo uprava na zahtevo nadzornega sveta do konca leta pripravila načrt strategije skupine Telekom za prihodnjih pet let. Dodal je še, da so časi hitre širitve na trge Jugovzhodne Evrope mimo, sedaj pa nastopa čas konsolidacije naložb. Največ pozornosti bo Telekom namenil naložbam v Makedoniji in na Kosovu, medtem ko bodo glede manjših naložb v Albaniji in Bosni in Hercegovini krepko razmislili o morebitnem umiku s trga, je napovedal predsednik uprave.

Delničarji so na skupščini še potrdili nekatere spremembe statuta družbe, potrebnih zaradi uskladitve z zakonom o gospodarskih družbah, za revizijsko družbo za poslovno leto 2010 so izbrali revizijsko družbo Ernst&Young ter se seznanili s pravili o nekaterih pravicah članov uprave. Med drugim so se seznanili tudi s prejemki članov uprave in nadzornega sveta v preteklem letu.

Prejemki Bojana Dremlja na mestu predsednika uprave so lani skupno znašali 243.496 evrov, medtem ko so preostali člani uprave zaslužili od slabih 221.000 do dobrih 231.000 evrov. Nekdanji predsednik nadzornega sveta družbe Damjan Koletnik je od začetka leta do 25. aprila prejel 5940 evrov, medtem ko je predsednik novega nadzornega sveta Berginc po tem datumu do konca leta prejel 6435 evrov, je razvidno iz poslovnega poročila družbe za leto 2009.

Ne spreglejte