TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 12. 2009,
13.44

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 30. 12. 2009, 13.44

8 let, 4 mesece

Za sožitje s Počkom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Osrednje vadišče Slovenske vojske Poček obsega 206 kvadratnih kilometrov in se razprostira na območju petih občin. Na MORS so se odločili, da za vadišče izdelajo državni prostorski načrt.

Tega bodo dali v javno razpravo avgusta prihodnje leto, dokument pa naj bi sprejeli sredi leta 2011. Okoli vadišča Poček je bilo v preteklih letih prelitega veliko črnila. Toda dejstvo je, da ministrstvo za obrambo potrebuje vadišče za šolanje vojaških kadrov in za razvoj državne obrambe, za prikaz vojaških strategij ter preizkušanje taktik. Prav tako je dejstvo, da prebivalce območja okoli poligona, ta omejuje. Želijo mirno okolico, dostop do svojih gozdov brez nevarnosti, vzdrževane gozdne ceste, ki so zdaj zaradi zapor zapuščene, nočejo detonacij, ki stresajo hiše, niti vojaških konvojev, ki povzročajo hrup. Zato so v postojnski občini pred leti pripravili posvetovalni referendum, na katerem se je 70 odstotkov občanov izreklo za ukinitev poligona. Nasprotujoča si stališča o obstoju vadišča Poček so v naslednjih letih na Postojnskem zgladili in umirili, občina in ministrstvo sta podpisala dogovor, s katerim urejata uporabo vojaških objektov na njenem območju, v sporazumu pa so tudi določila o denarnem prispevku ministrstva za urejanje komunalne infrastrukture v okolici Počka.

Jelušič: Poček je zastarelo vadišče

Nasprotujoča si stališča o obstoju vadišča Poček so v naslednjih letih na Postojnskem zgladili in umirili, občina in ministrstvo sta podpisala dogovor, s katerim urejata uporabo vojaških objektov na njenem območju, v sporazumu pa so tudi določila o denarnem prispevku ministrstva za urejanje komunalne infrastrukture v okolici Počka.

Kot je lani spomladi na eni od okroglih miz v Postojni povedala ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, je Poček zastarelo vadišče. Toda njegova posodobitev, s tem pa tudi večja skrb za okolje, ni možna brez državnega prostorskega načrta, ki so ga začeli pripravljati. Površina celotnega območja vadišča meri 206 kvadratnih kilometrov in sega v pet občin (Postojna, Ilirska Bistrica, Cerknica, Pivka in Loška dolina). Vadišče leži med Postojno na severu in Koritnicami na jugu.

Zahodno mejo območja določajo vasi Matenja vas, Slovenska vas, Trnje, Palčje in Bač, vzhodna meja pa poteka po gozdnih površinah in je določena z varnostnimi območji. Z državnim prostorskim načrtom bodo uredili vadišče Poček, strelišče Bač, povezovalni koridor med Počkom in Bačem, vso potrebno komunalno, energetsko, telekomunikacijsko in prometno infrastrukturo ter varnostna območja.

Ne spreglejte