TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 8. 2010,
10.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 1. 8. 2010, 10.22

8 let

Z avgustom vrsta podražitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Začela je veljati novela zakona o trošarinah, ki prinaša zvišanje trošarin za električno energijo in zemeljski plin, hkrati pa pospešuje načrtovano dinamiko zviševanja trošarin za cigarete.

Trošarina za električno energijo za poslovno in neposlovno uporabo se je tako z enega evra zvišala na 3,05 evra za megavatno uro, kar je manj, kot predvideva novela zakona. Trošarina za elektriko bi se po noveli zakona sicer morala zvišati na 6,05 evra za megavatno uro, 1. novembra pa še dodatno na 12,10 evra. Dražja tudi zemeljski plin in pogonska sredsva Trošarina za zemeljski plin za ogrevanje in za pogonski namen se je zvišala z 0,63 centa na 1,8 centa za kubični meter. Ukrep bo veljal do konca leta 2011 Višje trošarine za elektriko in zemeljski plin so le začasne narave, saj bo ukrep veljal le do konca leta 2011.

Višje trošarine ne cigarete Prav tako se bo zvišala trošarina na cigarete, a je višina trošarine odvisna od drobnoprodajne cene, saj celotni znesek trošarine po novem sestavljata specifična in proporcionalna trošarina. Za cigarete, katerih drobnoprodajna cena je nižja od 2,49 evra, se bo plačevala trošarina v višini 77 evrov za 1000 cigaret, pri dražjih cigaretah pa bo trošarina lahko višja od 77 evrov.

Trošarino se namreč po novem izračunava na podlagi tehtane povprečne drobnoprodajne cene cigaret, ki je izračunana na podlagi podatkov iz obračunov za plačilo trošarine v obdobju od 1. junija lani do 31. maja letos. Od danes tako ta znaša 2,49 evra za zavojček 20 cigaret. Specifična trošarina je določena v višini 19,55 evra za 1000 cigaret, proporcionalna trošarina pa se bo plačevala po stopnji 46,1446 odstotka drobnoprodajne cene zavojčka cigaret.

Trošarine za cigarete se morajo sicer v skladu z evropsko direktivo v vsaki državi članici EU najpozneje do 1. januarja 2014 zvišati na 90 evrov za 1000 cigaret. V Sloveniji se bodo na to raven povzpele že 1. oktobra 2012.

Dražje storitve pri Pošti Slovenije Od danes pa so dražje tudi storitve Pošte Slovenije. Pošta Slovenije je za tri cente podražila pošiljanje standardnega in navadnega pisma ter dopisnice - nova cena za pošiljanje standardnega pisma je 29 centov, navadnega do 20 gramov 33 centov in dopisnice 29 centov.

Podražile so se tudi nekatere storitve pošte v mednarodnem prometu. Pošiljanje standardnega pisma je tako za štiri cente dražje in bo po novem stalo 44 centov. Za pošiljanje navadnega pisma do 20 gramov bo po novem treba odšteti 49 centov, za dopisnico pa 39 centov.

Ne spreglejte