TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 3. 2013,
13.50

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zima sneg Evropa zimska rekreacija

Torek, 26. 3. 2013, 13.50

5 let, 5 mesecev

Vzrok za trmasto zimo taljenje arktičnega ledu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Nizke temperature in sneg še naprej povzročajo preglavice tako v naši soseščini kot širše v Evropi. Znanstveniki opozarjajo, da so ekstremne razmere lahko posledica taljenja ledu na Arktičnem morju.

Sneg in veter močno ovirata promet na Hrvaškem. Avtocesta Reka–Zagreb je med odcepoma Delnice in Kikovica odprta samo za osebna vozila. Medtem se je burja umirila, tako da so ob 9. uri za ves promet znova odprli odcep med Svetim Rokom in Maslenico na avtocesti Zagreb–Split, je sporočil Hrvaški avtoklub (HAK).

Zaradi močnega vetra je za ves promet zaprt tudi del jadranske magistrale med Senjem in Sveto Marijo Magdaleno. Na jadranski magistrali so tudi omejitve za vozila prve in druge skupine, od avtobusov do tovornih vozil. Sicer pa sneg ovira promet v večjem delu države. HAK opozarja voznike, naj se ne odpravljajo na pot brez zimske opreme ali pa naj prestavijo potovanje, če je le mogoče.

Tudi v Zagrebu so prosili meščane, naj ne uporabljajo osebnih vozil, razen v nujnih primerih. Pozvali so jih, naj se prevažajo z javnim prevozom, da bi se izognili prometnim zastojem zaradi snega. V nedeljo in ponedeljek je mesto prekrila približno 15-centimetrska snežna odeja.

Nič boljše niso razmere niti v severni Italiji, kjer je prepovedan promet za vsa tovorna vozila, zato jih ustavljajo že v Sloveniji. Oster mraz in sneg pa povzroča težave tudi v železniškem prometu, zato nastajajo velike zamude, na poledenelih cestah pa so se zgodile že številne prometne nesreče.

Posebej veliko pošiljko snega so dobili na sosednjem Madžarskem, kjer je za zdaj zapadlo od 10 do 15 centimetrov snega, oblasti pa opozarjajo na nevarnost snežnih zametov. V vzhodnih in južnih pokrajinah pada dež, ki pa se lahko med dnevom spremeni v ledeni dež. Težave zaradi vremena nastajajo predvsem v tovornem prometu, železniški in letalski promet za zdaj potekata brez težav.

Sneg vzrok za krčenje gospodarstva? V Veliki Britaniji ekonomisti celo svarijo, da bi lahko imele vremenske razmere celo vpliv na to, ali se bo britansko gospodarstvo v prvih treh mesecih leta 2013 skrčilo ali povečalo. Zaradi hudih težav v prometu, ki jih povzročajo snežne padavine, namreč močno trpita tako potrošnja kot industrija, zaprti pa so tudi številne šole in javni uradi.

Zima še vedno vztraja tudi čez lužo. Čez ZDA se namreč premika obilno snežno neurje, ki je celotno državo pokrilo z debelo snežno odejo. Vihar je že pripotoval do vzhodne obale države, kamor je prinesel sneg, pomešan z dežjem. Zaradi neurja so morali odpovedati več sto letov od srednjega zahoda do vzhoda države.

Hladno fronto, ki trenutno ovira številne človeške dejavnosti na več koncih sveta, pa bodo očitno znali v svojo prid izkoristiti prireditelji zimskih olimpijskih iger leta 2014 v Sočiju, kjer so že začeli skladiščiti sneg. Tokratne obilne snežne padavine so za njih prišle kot nalašč, da organizatorji iger 2014 nekaj snežne odeje shranijo za primer pomanjkanja snega prihodnje leto.

Znanstveniki zasneženo pomlad povezujejo s taljenjem arktičnega ledu Taljenje ledu na Arktičnem morju, ki atmosferi izpostavlja vse večji del oceana, bi po mnenju znanstvenikov lahko bilo razlog za ekstremne temperature, tako visoke kot nizke. Taljenje ledu je tako tudi lahko razlog za letošnje močno sneženje in mrzlo pomlad v Evropi in Severni Ameriki.

Tako površina kot tudi količina morskega ledu, ki se vsako leto oblikuje in nato topi v Arktičnem oceanu, je lansko jesen padla na rekordno nizko raven. V ponedeljek objavljeni satelitski posnetki pa kažejo, da je obseg ledu trenutno blizu minimuma, zabeleženega v tem obdobju leta.

Obseg ledu vpliva na temperaturo morja, temperatura morja pa določa vetrne vzorce. Taljenje ledu je zato po mnenju znanstvenikov lahko razlog tako za nenavadno toplo vreme, kot ga je del Evrope izkusil marca lani, kot tudi nenavadno mrzlo pomlad, s katero se stara celina spopada letos.

Tudi Ameriška agencija za oceane in ozračje je med tistimi, ki trdi, da segrevanje Arktičnega morja vpliva na vreme na severni polobli. "Zaradi izgube ledu v Arktično morje prodira več solarne energije. Zaradi tega lahko v Severni Ameriki in Evropi pričakujemo več ekstremih vremenskih pojavov, kot so močno sneženje, vročinski valovi in poplave," opozarjajo.

Ne spreglejte