TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 6. 2008,
12.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 6. 6. 2008, 12.19

8 let

Vzpostavili register nepremičnin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Geodetska uprava je vzpostavila register nepremičnin, javno evidenco s podatki o nepremičninah na ozemlju Slovenije.

Register je javna evidenca in tako dostopna za vse fizične in pravne osebe, pri čemer podatki o fizični osebi niso javni. Podatki so brezplačni, razen če se uporabljajo v komercialne namene, je povedala vodja sektorja za register nepremičnin pri geodetski upravi Bernarda Berden. Nepremičnine bo mogoče iskati po številki parcele, številki stavbe oz. dela stavbe, po naslovu ali po osebah, ki s to nepremičnino razpolagajo. Kmalu do podatkov tudi preko spleta Geodetska uprava naj bi dostop do podatkov prek spleta omogočila do konca leta, v začetku prihodnjega pa naj bi pripravili tudi programsko rešitev, ki bo omogočala lastnikom, da z digitalnim potrdilom dostopajo do vseh nepremičnin v njihovi lasti. Omogočili naj bi tudi enostavno posredovanje novih oz. spremenjenih podatkov prek spleta, je povedal direktor urada za nepremičnine Franc Ravnihar.

Register temelji na podatkih iz popisa nepremičnin

Podatki v registri temeljijo na podatkih iz popisa nepremičnin ter iz zemljiškega katastra in katastra stavb, iz obeh katastrov so pridobili podatke o lastnikih, ki so vpisani v zemljiško knjigo, v registru pa so še podatki iz centralnega registra prebivalstva, občinskih prostorskih aktov, zbirk kmetijskega ministrstva.

Zbrani podatki o okoli šest milijonov nepremičnin Register vsebuje podatke o okoli šestih milijonih nepremičnin v Sloveniji. Od tega je zajetih 4,6 milijona nepremičnin, ki so sestavljene le iz parcele (tudi če je stavba na parceli v lasti druge osebe), 1,1 milijona nepremičnin, ki jih sestavljata parcela in stavba v lasti ene osebe, in okoli 250.000 nepremičnin, pri katerih je znan lastnik stavbe, ni pa rešeno vprašanje lastništva parcele.

Vzdrževanje podatkov Podatke bodo vzdrževali s podatki iz javnih evidenc, s podatki, ki jih bodo posredovali lastniki, in podatki, ki jih bo geodetska uprava pridobila z meritvami, ogledi, orto-foto posnetki.

Ne spreglejte