SiolNET.
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vrednotenje nepremičnin naj bi zaključili do maja 2010

4

termometer

Geodetska uprava mora do 1. maja 2010 zagotoviti prvi pripis vrednosti nepremičninam v registru nepremičnin, je v četrtek odločila vlada.

V državnem proračunu doslej ni bilo zagotovljenih sredstev za zaključno fazo množičnega vrednotenja nepremičnin - obveščanje lastnikov o ocenjenih vrednostih njihovih nepremičnin. Brez tega namreč ni mogoče dokončati projekta in določiti posplošenih tržnih vrednosti nepremičninam v registru nepremičnin, kar je tudi pogoj za uporabo podatkov v javne namene.

Najracionalnejše rešitve za kokovost rezultatov "Vlada podpira dokončanje sistema množičnega vrednotenja nepremičnin in bo sodelovala pri iskanju najustreznejše rešitve za financiranje nalog, vendar želi, da se pri tem poiščejo najracionalnejše rešitve, ki bodo še zagotavljale ustrezno kakovost rezultatov," so zapisali v sklepu.

Za popis porabili okoli 14 milijonov evrov Geodetska uprava je do konca lanskega leta sicer končala izdelavo sistema, vključno s preveritvijo modelov vrednotenja ter drugih podatkov o nepremičninah in prostoru s posameznimi občinami. Za popis nepremičnin in dosedanji razvoj sistema množičnega vrednotenja so doslej porabili okoli 14 milijonov evrov.

Vlada naj bi tako zagotovila sredstva za dokončanje projekta, vendar podatkov o tem, koliko je še potrebnega denarja in kje ga bodo zagotovili, ne na finančnem ministrstvu ne v uradu vlade za komuniciranje v petek niso mogli posredovati.

Popisanih že več kot 1,78 milijona stavb Kot je znano, je geodetska uprava od decembra 2006 do konca leta 2007 izvedla popis nepremičnin v Sloveniji; popisali so nekaj več kot 1,78 milijona oz. dobrih 95 odstotkov stavb in delov stavb v državi. Junija lani so nato vzpostavili register nepremičnin, v katerem so zbrali podatke iz popisa ter iz javnih evidenc in drugih zbirk.

Pripis vrednosti nepremičninam bo rezultat množičnega vrednotenja nepremičnin. Vrednosti bodo izračunavali po posameznih vrstah nepremičnin (stanovanja, hiše, garaže, lokali, pisarne, industrijske nepremičnine in posebne nepremičnine), za vsako pa bodo oblikovali poseben model. Vrednostne cone bodo v modelu predstavljale vpliv lokacije na vrednost, končni izdelek pa bodo vrednostne tabele, po katerih se bo določilo vrednost nepremičnine glede na njene lastnosti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin