SiolNET.
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Portorožu novoletno kopanje in ognjemet

2

termometer

Člani športnega društva Sokol iz Ljubljane bodo v prvi novoletni dan vstopili s tradicionalnim kopanjem v morju.

Kopalci bodo v morje na Bernardinu pri Portorožu zaplavali ob 14. uri, letos prvič v t.i. retro kopalkah staromodnih linij, ki so jih izdelali v društvu Sokol. V Portorožu bo danes ob 16. uri tudi tradicionalni ognjemet.

Tradicionalnega sokolovskega novoletnega kopanja, letos bo potekalo že šestič zapored, se bo po napovedih člana društva Grega Hočevarja predvidoma udeležilo približno 15 športnikov in športnic iz vse Slovenije. Za novoletni skok v morje je potreben pogum, prinaša pa pozitivne občutke samopotrditve, pravi Hočevar.

Kopanje v mrzli vodi blagodejno vpliva na počutje, prekrvavitev in presnovo, zmanjšuje utrujenost in dviga prag dovzetnosti za različne bolezenske vplive, še navajajo v društvu Sokol. V morje, ki je v tem času zelo bistro, njegova temperatura pa se giblje okrog 10 stopinj Celzija, se na prvi novoletni dan tako požene vsako leto več ljudi.

Kopanje v mrzli vodi spremlja vazokonstrikcija oziroma krčenje perifernih žil, kar obremenjuje srce, opozarjajo v društvu. Kopanje zato odsvetujejo ljudem s slabo telesno pripravljenostjo ali visokim krvnim pritiskom. Tiste, ki bi radi zaplavali v mrzlem morju, pa pozivajo, naj se prej posvetujejo s svojim zdravnikom.

V Portorožu bo na Trgu prekomorskih brigad ob 16. uri tradicionalni novoletni ognjemet ob glasbeni spremljavi. Ognjemet, ki ga v okviru prireditev Praznični december organizira Avditorij Portorož, bo trajal približno osem minut, izvedlo pa ga bo podjetje Hamex.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin