SiolNET.
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ukrajina prenehala uvažati elektriko iz Rusije

4

termometer

Ukrajina je z decembrom prenehala uvažati električno energijo iz Rusije, je sporočilo ukrajinsko ministrstvo za goriva in energijo.

"Uvoz je bil ustavljen danes," je sporočilo ministrstvo. Ukraijina je električno energijo iz Rusije začela uvažati sredi septembra. Globalna finančna kriza in posledično upočasnjevanje gospodarskih aktivnosti je privedlo do zmanjšane porabe energetskih virov v Ukrajini, vključno s premogom, zemeljskim plinom in električno energijo.

Ukrajina dolguje 2,4 milijarde dolarjev Ukrajina je tako začasno zaustavila enega od šestih reaktorjev jedrske elektrarne Zaporožje. Ruska energetska družba Gazprom pa je v nedeljo opozorila Kijev, da je doslej poravnal le del obveznosti iz naslova dobave zemeljskega plina. "Če Ukrajina do konca leta ne bo poravnala vseh obveznosti, bomo cene plina podvojili," je zagrozil Gazprom.

Po podatkih Gazproma mu Ukrajina, ki je močno odvisna od ruskega zemeljskega plina, dolguje 2,4 milijarde dolarjev. Ukrajina za 1000 kubičnih metrov plina trenutno plačuje 179,5 dolarja, Gazprom pa ji je zagrozil z dvigom cene na 400 dolarjev, kolikor plačujejo evropske države.

Leta 2006 so se odnosi med Ukrajino in Rusijo zaradi neplačevanja dobavljenega plina močno zaostrili, škodo pa so zaradi nedobave plina - Ukrajina je tranzitna država - utrpele tudi evropske države.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin