Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 4. 2013,
11.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

holesterol zdravje prehrana

Torek, 16. 4. 2013, 11.06

8 let

Znižajte holesterol s hrano

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na znižanje holesterola lahko zelo uspešno vplivate sami, in sicer tako, da uživate hrano, ki vam je pri tem zaradi svojih zdravih sestavin v veliko pomoč. Poskusite!

Ovseni kosmiči, ovseni otrobi in vlaknine Ovseni kosmiči vsebujejo topne vlaknine, ki v krvi zmanjšujejo raven slabega holesterola in raven holesterola nasploh. Na dan bi morali zaužiti od pet do deset gramov vlaknin, v šestih tednih pa si lahko slab holesterol znižate za pet ali več odstotkov. Če vam oves ni všeč, topne vlaknine najdete tudi v fižolu, jabolkih, hruškah, slivah ...

Ribe in maščobne kisline omega 3 Uživanje rib je zdravo za srce, saj maščobne kisline omega 3 znižujejo krvni pritisk in preprečujejo nastanek krvnih strdkov, ki lahko povzročijo zastoj srca. Ribe bi morali uživati vsaj dvakrat tedensko, med tiste, ki imajo največ plemenitih maščob, pa spadajo postrvi, sardine, skuša, losos in tuna. Izogibajte se cvrtju in jih pripravite na druge načine, če vam ribe niso všeč, pa jih delno lahko nadomestite z jemanjem maščobnih kislin omega 3 v obliki kapsul.

Orehi, mandlji in drugi oreški Ker so bogati z nenasičenimi maščobnimi kislinami, varujejo naše ožilje in pomagajo zniževati holesterol. Pest različnih oreškov na dan (mandlji, orehi, pistacije, lešniki ...) je dovolj, da zmanjšate tveganje za nastanek bolezni ožilja in srca, vendar pazite, da uživate oreške, ki niso slani ali sladkani. Kljub temu z oreški ne pretiravajte, če si ne želite težav s težo, saj so kalorično bogati, z njimi pa lahko nadomestite nasičene maščobe: namesto sira ali slanine si na solato potresite oreške.

Olivno olje V olivnem olju najdemo veliko antioksidantov, ki znižujejo slab holesterol (LDL) in ne vplivajo na dobrega (HDL), zato ga začnite uporabljati v kuhinji. Na dan naj bi zaužili vsaj dve žlici olivnega olja, še boljše pa je hladno stisnjeno ekstra deviško olje, saj to pomeni, da je bilo olje manj predelano in da ohranja svoje najboljše lastnosti.

Drugo Danes lahko v trgovinah kupite tudi hrano, ki ji dodajajo sterole in stanole, snovi, ki jih najdemo v rastlinah in pomagajo preprečevati, da bi rastlina vpijala slab holesterol. Najpogostejši izdelki so margarina, jogurti in pomarančni sokovi, ki lahko znižajo holesterol LDL tudi za deset odstotkov, če jih vsakodnevno uživate.

Pri zniževanju slabega holesterola je pomembno, da se odpovedujete nasičenim maščobam, ki jih najdemo v izdelkih živalskega izvora (meso, mlečni izdelki, nekatere olja), ter da se zadosti in redno gibljete.

Ne spreglejte