Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 7. 2008,
12.13

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 31. 7. 2008, 12.13

8 let, 3 mesece

Zdravilna voda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Morda boste letos namesto morskih krajev obiskali terme. Zakaj pa ne? Pri nas je veliko zdraviliških krajev, v katerih se lahko namakamo v termalni vodi z različnimi blagodejnimi učinki na telo.

Termalno vodo ljudje že stoletja izkoriščamo za zdravljenje številnih bolezni in za zagotavljanje dobrega počutja. V njej se lahko kopamo, masiramo ali jo pijemo. Njena temperatura je navadno višja kot 28 stopinj Celzija, pomaga pa pri različnih težavah in boleznih, pa tudi pri odpravljanju stresa. Kopeli v termalni vodi sproščajo napetost v mišicah in povečujejo prekrvavitev tkiv ter poživljajo in krepijo obrambne mehanizme telesa.

Kopanje in pitje

V termalni vodi je priporočljivo kopanje večkrat na dan po dvajset minut, pozitivne učinke na telo pa boste opazili že po nekaj dneh. Kaj je tisto, kar dela termalno vodo zdravilno? Njena zdravilnost izhaja iz njene naravne toplote, ki deluje kot analgetik, odlične učinke pa ima tudi vadba v njej, saj upor vode pri gibanju nudi učinkovito masažo in telovadbo vseh mišičnih skupin. S pitjem termalne vode, ki ima bazično pH vrednost, vplivamo na čiščenje telesa in pomagamo organizmu pri obnavljanju tkiv. Kopanje v termalni vodi pa ni priporočljivo za ljudi z akutnimi infekcijskimi boleznimi, nezdravljenimi duševnimi boleznimi, nezdravljenimi malignimi obolenji in ljudem s srčnimi obolenji. Prav tako ne priporočajo kopanja v primeru odprtih ran in zelo visokega krvnega pritiska.

Zdravje iz morja Že pogled na neskončno morsko obzorje nam lahko pomiri dušo, poleg tega pa je tudi v morju voda, ki zdravi. Uporaba morske vode je del naravne metode zdravljenja, imenovane talasoterapija (talaso v grščini pomeni val), ki v zdravilne in lepotne namene uporablja morsko vodo, zdravilno mediteransko klimo, morsko blato - fango in morsko sol. Zdravljenje s pomočjo morske vode deluje s pomočjo fizikalnih lastnosti morske vode: s toploto vode se izboljša krvni obtok, sprosti se mišična napetost in tako ublaži občutek bolečine. V vodi sila vzgona omogoča lažje izvajanje giba tudi pri oslabeli mišični moči.

Za vsakogar svoja voda

Številna termalna zdravilišča se ponašajo z vodo, ki ima različne učinke na človeško telo. Izbrali smo nekatere izmed njih in ugotavljali, katera obolenja najbolj učinkovito lajšajo. - Terme Radenci: bolezni srca in ožilja, obolenja ledvic in sečnih poti, revmatična obolenja in motnje gibalnega sistema ter bolezni presnove. - Teme Snovik: zdravljenje želodčnih težav, kožnih bolezni, rehabilitacija po poškodbah. - Dolenjske toplice: zdravljenje revmatičnih obolenj, stanj po poškodbah in operativnih posegih, zdravljenje ginekoloških obolenj, lajšanje težav pri osteoporozi. - Terme Čatež: revmatska obolenja, stanja po poškodbah in operacijah gibalnega sistema, nevrološke bolezni in poškodbe, stanja po operaciji raka na dojki. - Terme Olimia: zdravljenje revmatičnih obolenj, kožnih bolezni, arterijskih obtočnih motenj in prizadetosti perifernega živčevja. - Terme Banovci: zdravljenje poškodb in okrevanje po operacijah ter posegih na okostju, sklepih in mišicah. - Zdravilišče Laško: lajšanje težav, ki so nastale kot posledica okvar in prizadetosti gibal, degenerativni sklepni revmatizem in obolenja hrbtenice, mišična in nevrološka obolenja ter stanja po možganski kapi, ginekološke bolezni. - Terme Maribor: zdravljenje obolenj sklepov in vezi, bolezni obtočil, presnovne, ginekološke in psihosomatske bolezni. - Zdravilišče Rogaška: zdravljenje in rehabilitacija bolezni prebavnega sistema in metabolne bolezni (sladkorna bolezen, povišana vrednost maščob v krvi, prekomerna telesna teža), menedžerske in psihosomatske bolezni. - Treme 3000: ponašajo se s črno termalno vodo s specifičnimi zdravilnimi učinki: zdravljenje revmatskih obolenj, bolezni dihal in kože ter rehabilitacije po poškodbah in operacijah na lokomotornem sistemu.

Ne spreglejte