SiolNET. Trendi Zdravje
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sedenje je nevarno

4

termometer

Da moramo tudi na delovnem mestu migati, nas zdravniki nenehno opominjajo. Če jim ne verjamete, kako nevarno je lahko sedenje, preberite spodnje vrstice in morda boste kaj kmalu poskakovali naokoli.

Po le 20 minutah sedenja se kri pretoči v noge in tako se na hrbtenico začne ustvarjati velik pritisk, zato si poskusite predstavljati, kakšne posledice ima osemurno sedenje. Prav zato strokovnjaki svetujejo redne počitke, ko vstanete in zapustite svoje delovno mesto, se sprehodite in morda tudi malce pretegnete.

Nevarnosti sedečega dela lahko zaradi slabega pretoka krvi in poškodb živcev pripeljejo tudi do bolezni srca in ožilja.

Bolečine v sklepih in težave z živci so lahko posledica daljšega sedenja v pisarni. Ker je pritisk na našo hrbtenico med sedenjem tako močan, mnogi zdravniki pravijo, da je sedenje za telo stresno stanje. Naravno stanje naše telesa je namreč položaj stoje, ko se teža pravilno porazdeli.

Zdravniki so prepričani, da sedeče delo na nas in zdravje našega hrbta ne vpliva le fizično negativno, temveč tudi psihično. Da bi preprečili morebitne poškodbe hrbtenice, na vsakih 20 minut ali največ eno uro vstanite, se sprehodite, odveč pa ne bo niti, če boste naredili nekaj predklonov. S tem ne boste naredili usluge le svoji hrbtenici, dobili boste tudi elan za nadaljnje delo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin