Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 8. 2013,
13.00

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 8. 2013, 13.00

7 let, 12 mesecev

S kavo nad samomorilske misli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ljubitelji kave še naprej uživajte v jutranji skodelice kave. Poleg energije namreč kofeinska kava po novih raziskavah zmanjšuje tveganje samomorilnosti tudi do 50 odstotkov.

Raziskava, ki so jo naredili na harvardski univerzi, je pokazala, da je bilo tveganje samomora za petdeset odstotkov manjše pri tistih, ki so dnevno spili dve ali štiri skodelice kave, od tistih, ki kave niso pili ali so se odločili za brezkofeinsko.

Celotna raziskava je potekala 16 let in je vključevala 200 tisoč udeležencev.

Kofein v kavi ima zdravilne učinke "Za razliko od prejšnjih raziskav smo bili sposobni oceniti povezavo med pitjem kofeinskih in nekofeinskih pijač. Ugotovili smo, da je kofein v kavi tisti, ki ima zdravilne učinke," je povedal vodilni raziskovalec Michel Lucas.

Kava proti depresiji Ugotovitev raziskovalcev niti ni presenetljiva, saj so že v preteklih raziskavah ugotovili, da je pitje kofeinske kave povezano z nižjim tveganjem za razvoj depresije pri ženskah.

A Lucas je poudaril, da je prav kofein v kavi primarno odgovoren za te učinke. Lucas je tako povezal, da kofein pospeši proizvodnjo nevrotransmitorjev v možganih, ki imajo dokazano učinek na naša čustva.

Ampak kaj je s kofeinom v gaziranih pijačah in čajih?

"V eni skodelici kave je 140 mg kofeina, v čaju pa le 47mg," je povedal Lucas ter dodal, da je treba spiti na dan več kot tri skodelice čaja, da ima enak učinek kot skodelica kave.

"Rezultati naše raziskave tako predlagajo, da če želimo učinek kave, je treba spiti na dan dve ali tri skodelice kave ali 400 mg kofeina na dan."

S kavo nad Alzheimerja Tako se je harvardska raziskava pridružila raziskavam, ki so že pisale o dobrih učinkih kave. Lanskoletna raziskava je namreč povezala pitje kave z manjšim tveganjem za Alzheimerjevo boleznijo, manjšim tveganjem za razvoj srčnih bolezni in manjšim tveganjem za razvoj raka.

Ne spreglejte