Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 2. 2008,
10.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 18. 2. 2008, 10.57

8 let

Razmigajte se v fitnesu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če vas pozimi zaradi vremenskih okoliščin malo manj vleče v naravo, je obiskovanje fitnesa ena izmed možnih oblik športa, pri kateri boste v toplem, suhem in prijetnem okolju.

Ker je redno telesno gibanje eno izmed pomembnejših dejavnikov ohranjanja zdravega telesa, je nujno, da tega pozimi ne zanemarite.

Vadite redno

Količina vložene energije in časa v oblikovanje definiranega telesa je vedno neprimerno večja, kot je nato čas, ki ga telo potrebuje, da se vrne v prvotno stanje mišične brezobličnosti. Zato je pomembno, da v fitnes zahajate v rednih časovnih intervalih, vsaj dvakrat (priporočeno trikrat) na teden. Le tako boste lahko dosegli neko stopnjo zadovoljive definiranosti telesa in jo tudi vzdrževali.

Oprema

Da se boste v svojih oblačilih počutili prijetno, izberite naravne in udobne materiale, ki vpijajo pot, hkrati pa koži omogočajo, da diha. Dekleta naj investirajo v dober športni modrček namesto običajnega, saj je razlika v udobju med vadbo neprimerljiva. Najsi so vaša oblačila oprijeta ali ne, najnovejši modni krik ali stara razvlečena majica, pomembno je, da se v njih dobro počutite. Športni copati naj bodo predvsem lahki, udobni in čisti. V trenutkih, ko vam bo zmanjkalo nekaj volje za vadbo pa je lahko nov kos športne opreme lepa spodbuda za odhod v fitnes.

Poleg športnih oblačil in obutve morate v fitnes obvezno prinesti še plastenko ali bidon z vodo in brisačo. Med vadbo spijte vsaj liter vode, vendar nikoli več kot deciliter naenkrat. Tako boste ohranjali optimalno hidracijo telesa. Brisača je namenjena ohranjanju osnovne higiene v fitnesu, zato jo pred vadbo položite na trenažer. Običajno je v bližini na voljo tudi plastenka z dezinfekcijskim sredstvom in papirnate brisačke, da lahko trenažer po uporabi očistite za naslednjega uporabnika. Potenje v fitnesu je zaželeno le, če zna lastnik poskrbeti zanj.

Bonton

Ker je fitnes prostor, kjer se na relativno majhni površini naenkrat nahaja večje število ljudi, je nujno, da se držite vsaj osnovnega bontona. Ne posedajte po trenažerjih, če na njih nimate namena vaditi ter poskrbite, da boste napravo zapustili v enako čistem stanju, kot ste jo dobili in ne obešajte brisače na napravo, na kateri imate namen vadit šele čez 10 minut. Še posebno zvečer je v fitnesih precejšnja gneča, zato lahko takšna dejanja izzovejo nemalo slabe volje.

Pravilen začetek

Skoraj vsak fitnes nudi uvodno uro s trenerjem, kjer vam ta pokaže pravilno vadbo na posameznih trenažerjih. To možnost velja izkoristiti, saj se boste tako izognili možnim poškodbam zaradi nepravilne uporabe naprav in izvedeli kakšen nasvet za boljši in hitrejši napredek.

Sistem vadbe Vsak obisk fitnesa mora biti sestavljen iz ogrevanja, vadbe in ohlajanja/raztezanja mišic. Ogrevajte se na kardio napravah (kolo, tekalna steza, steper, eliptik). Če se boste pred vadbo dobro ogreli, bo možnost za poškodbe veliko manjša. Posamezno vajo izvajajte 2 do 3 serije s 60 do 70 odstotki maksimalne teže, odmor med serijama pa naj ne bo daljši od ene minute. Po končani vadbi se 5 do 10 minut ohlajajte na kardio napravi nizke intenzivnosti, nato pa mišice še raztegnite. Z raztezanjem bodo mišice postale gibljivejše, preprečijo se poškodbe ter izboljša telesna drža in splošno počutje. Posamezno mišico raztegujete do točke, na kateri v mišici začutite napetost. Gibov ne izvajajte sunkovito ali nasilno, saj si lahko mišice tudi poškodujete.

Ne spreglejte