SiolNET. Trendi Zdravje
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na pomoč - driska!

1

termometer

Driska ali diareja je ena pogostejših črevesnih težav, ki nas lahko prizadene v vseh starostnih obdobjih.

Prepoznamo jo po pogostih odvajanjih večjega volumna tekoče fekalne vsebine, ki jih lahko spremlja še slabost, trebušni krči, bruhanje in povišana temperatura. O akutni driski govorimo takrat, ko se le ta iznenada pojavi in traja od pet do deset dni, medtem ko je kronična driska trdovratnejša in traja dlje od treh tednov.

Najpogostejši povzročitelji driske so virusne, bakterijske, glivične ali parazitske okužbe črevesja, redkeje pa so med vzroki akutne driske tudi anksioznost, prevelika količina zaužitega alkohola ali kave ter tudi nekatera zdravila (antibiotiki).

Driska, posebno če jo spremljata še bruhanje in povišana telesna temperatura, telo močno izčrpa in dehidrira. Dehidracija telesa nastopi takrat, ko je količina vode in mineralov, ki zapustijo telo, večja od zaužite. Če je nekoč veljalo, da so za rehidracijo ob driski primerne pijače kot so voda, cola, čaj, sadni sok, piščančja juha ali športni napitki, temu danes ni več tako. Ne le da ti ne zagotovijo ustreznega razmerja sladkorja in soli, ki je potrebno za uspešno rehidracijo, temveč lahko drisko celo poslabšajo.

Najvarnejši način rehidracije ob driski (in bruhanju) predstavljajo že pripravljene oralne rehidracijske soli (O.R.S.), ki z nadomeščanjem vode in elektrolitov preprečijo dehidriranost telesa, hkrati pa pripomorejo k zmanjšanju pogostosti iztrebljanja in tako pospešijo okrevanje. O.R.S. peroralno rehidracijsko raztopino dobite v vseh lekarnah, pa tudi v spletni trgovini.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin