Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2007,
9.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2007, 9.10

8 let

Meso je zdravo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Meso je del uravnotežene prehrane, saj je vir beljakovin in nam pomaga ohranjati vitkost.

Kljub temu, da ga nekateri zavračajo, je kar nekaj razlogov, ki govorijo v prid uživanju mesa. Poleg hranilne ima meso tudi krepilno funkcijo, zato lahko rečemo, da pozitivno vpliva na zdravje. Uravnotežena prehrana pomeni, da so v njej v primernih količinah zastopane vse skupine živil, zato tudi mesa iz nje ne smemo izpuščati. Nutricionisti meso priporočajo zaradi treh glavnih razlogov.

Pomaga ohranjati telesno težo Ameriški strokovnjaki so izvedli raziskavo, v kateri sta sodelovali dve skupini ljudi. Eni so jedli veliko mesa, jajc in sirov ter malo ogljikovih hidratov, drugi pa veliko ogljikovih hidratov in manj mesa in drugih virov beljakovin. Po šestih mesecih takega prehranjevanja so ugotovili, da so imeli ljudje iz prve skupine manjšo telesno težo, manj trigliceridov v krvi in več koristnega holesterola. Tak učinek lahko pripišemo nekaterim snovem v mesu, na primer L-karnitinu, ki pomagajo pri izgorevanju maščob in tako ohranjati telesno težo.

Meso krepi mišično maso Če želite povečati mišično maso in zmanjšati količino maščobe, jejte meso in zelenjavo. Skupini ljudi, omenjeni v prejšnjem odstavku, sta tudi pri preiskavah mišične mase dosegali različne rezultate. Ljudem v prvi skupini se je mišična masa povečala, izgubili pa so veliko podkožne maščobe, ljudem v drugi skupini pa se je mišična masa zmanjšala za dva kilograma v šestih mesecih. Meso, jajca in siri vsebujejo aminokislino, ki ima pozitiven vpliv na mišice, ki se tako krepijo.

Daje občutek sitosti Med jedmi, ki najhitreje dajejo občutek sitosti, so tiste, ki vsebujejo veliko beljakovin, na prvem mestu. Imajo najboljše razmerje med volumnom in kalorično vrednostjo, zato lahko meso jemo tudi zvečer, pa bomo hitro občutili sitost.

Koliko in kakšno meso naj jemo? Seveda z mesom ni treba pretiravati. Na teden naj bi pojedli dva ali tri mesne obroke, v katerih naj bo 100-150 gramov mesa, odvisno od vaše starosti in zdravstvenega stanja. Preveč mesa lahko povzroči rast holesterola v krvi in bolezni srčnožilnega sistema. Če se odločate med vrstami mesa, sta za lažji obrok priporočljiva puranje in piščančje meso, saj ne vsebujeta velike količine vezivnega tkiva. Prav tako naj belo meso jedo tisti, ki imajo visok krvni tlak in težave s srcem. V rdečem mesu pa je veliko železa, mineralov in vitaminov, zato je priporočljivo za slabokrvne, otroke, mladostnike in nosečnice. Vendar zdravniki priporočajo manj mastno rdeče meso, na primer goveje meso za biftek, pljučno pečenko ali meso gornjega dela govejega stegna. Med manj mastnimi rdečimi vrstami mesa je tudi telečje in nojevo meso. Pomembno je tudi, kako meso pripravimo. Govedina je najbolj zdrava kuhana, pa tudi zrezki s čim manj dodane maščobe so primeren način priprave.

Kaj vse je v mesu? Meso je dober vir beljakovin, ki imajo visoko biološko vrednost in jih organizem zlahka absorbira, ter aminokislin, temeljnih sestavin celic človeškega organizma. Beljakovine iz mesa vsebujejo 9 pomembnih aminokislin, ki jih telo ne more proizvesti samo, ampak jih moramo vnesti s hrano. Poleg tega so v mesu minerali, na primer železo, ki je potrebno za proizvodnjo hemoglobina. Železo iz mesa telo petkrat hitreje absorbira kot železo iz rastlin, zato je priporočljivo jesti skupaj meso in zelenjavo. Mineral selen je močan nevtralizator škodljivega delovanja prostih radikalov; cink pa izboljša obrambne sposobnosti organizma. V mesu so tudi maščobe, ki so koristne za gradnjo celičnih membran in za absorbcijo vitaminov, topnih v maščobah (to so vitamini A, D in E). Meso pa je tudi bogato z vitamini, predvsem vitaminom B12, ki sodeluje pri prebavi železa in pri tvorjenju rdečih krvničk ter številnih funkcijah živčnega sistema. Poleg vitamina B12 meso vsebuje tudi vitamine B6, B1, B5 in E.

Ne spreglejte