Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 4. 2014,
20.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

spanje hujšanje

Nedelja, 27. 4. 2014, 20.25

8 let

Kako lahko spimo in hujšamo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Resnici na ljubo, kar 40 odstotkov prebivalcev Slovenije spi le šest ur na noč. Zadnje raziskave kažejo, da je pomanjkanje spanja eden od največjih dejavnikov za nastanek bolezni.

"Pomanjkanje spanja je zelo nevaren in tihi ubijalec," se strinjajo strokovnjaki Evropske unije. Poleg tega pomanjkanje spanja pripomore k povišanju telesne teže, zatorej je nujno spremeniti naše spalne navade. Spati bi morali vsaj sedem ur na dan, ljudje, ki spijo manj, pa imajo vsi po vrsti čezmerno telesno težo. Če torej želite shujšati, spite več. A kako lahko spimo in hujšamo?

Spanje preprečuje nočno prenajedanje. Skoraj logično. Če spimo, obenem ne moremo še jesti, poleg tega pa ima naš metabolizem čas, da hrano prebavi. Raziskave so pokazale, da so se tisti, ki so spali le nekaj ur na noč, kljub enaki dieti, kot so jo imeli tisti, ki so spali več, zredili.

V spanju telo porabi več kalorij, kot bi jih, če sedite pred televizorjem pozno v noč ali celo do jutra. Dober in dovolj dolg spanec se pozneje prenese tudi na porabo kalorij podnevi. Ljudje, ki so spočiti, imajo več moči za poln delovni zagon, s tem tudi čez dan porabijo več kalorij kot tisti, ki so zaradi prekratkega spanca ves dan nespočiti.

Spanje pomaga pri izgubi teže. To je dokazano. Če primerjamo dve osebi z enakimi prehranjevalnimi navadami in z večjo razliko v neprespanih nočeh, kmalu lahko opazimo, da tista, ki manj spi, pridobiva telesno težo. Še posebej se premalo spanca odraža na tistih, ki so v procesu izgubljanja telesne teže. Med osebami, ki dnevno spijo več kot osem ur, in osebami, ki spijo pet ur na dan, je v enem mesecu razlika v izgubljeni teži lahko tudi do 50-odstotna.

Spanje vas naredi pametnejše, saj po dolgotrajnem spancu možgani lažje zaznavajo vse okoli nas in s tem tudi hitreje delajo. Dokazano je, da ljudje, ki so lačni v trgovini kupijo izdelke z več kalorijami kot tisti, ki gredo v trgovino s polnim želodcem. Podobno se dogaja tudi, ko smo izčrpani in pomanjkanje spanca telo zato dojema zelo podobno. Hrana, ki jo bomo kupili neprespani bo vsebovala več kalorij, s tem se bo povečal njihov vnos v naše telo in zredili se bomo.

Spanje nam pomaga tudi pri izvajanju nadzora velikosti porcij, ki jih pojemo. Strokovnjaki so osebam, ki so jim pomagale pri raziskavei z računalniškim programom predlagali, da si sestavijo same svoj obrok. Osebe, ki so bile pred razsikavo nenaspane so sestavile veliko večje procije in tudi izbira njihove hrane je bila povsem neprimerna za osebe, ki si želijo izgubiti telesno težo.

Ne spreglejte