Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 7. 2013,
15.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 28. 7. 2013, 15.16

8 let

Hrana za mir

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Vilice so najbolj nasilno orožje," je nekoč dejal Gandi. Citat je Will Tuttle vključil v svojo knjigo Hrana za mir, z njim pa ponazoril dominacijo, vpisano v naše prehranjevalne navade.

V slovenskem prevodu je pri Slovenskem veganskem društvu izšla knjiga Hrana za mir, v kateri ameriški avtor Will Tuttle, pedagog, pianist in skladatelj, piše o izvorih in posledicah naših prehranjevalnih navad. Te presegajo zgolj fizično potrebo in užitek do ugodja, v njih so namreč vpisane kultura, dominacija človeka nad naravo, krutost, radodarnost, slavljenje, tolažba in potrošnja. Prehranjevanje tako predstavlja krogotok proizvodnje ter potrjevanje družbeno-kulturnih in simbolnih pomenov, vrednosti in vednosti. Lahko je tudi izraz etičnih dejanj. Za ta se v svoji knjigi zavzema Tuttle, ki stavi na hrano kot simbol življenja, ljubezni, radodarnosti, sodelovanja in povezovanja.

V knjižnem delu se avtor loteva nevidnih povezav med našo prehrano ter njenim vplivom na psihološko, družbeno, duhovno, zdravstveno in okoljsko raven. Ko piše o hrani, Tuttle pravzaprav govori o družbi, razpira razumevanje sveta in kaže na daljnosežne posledice naše prehranske izbire, ki se pri tem odraža in nas hkrati določa. Prepričanja in navade, povezane s hrano, govorijo o družbeni resničnosti, sprememba teh pa lahko prinaša preobrazbo na družbeni in osebni ravni, trdi avtor. Poudarja tudi, da imajo prehranske odločitve večji vpliv, kot si sploh lahko predstavljamo, kar je eno od sporočil knjige Hrana za mir, ki spada med najbolj prodajana dela v spletni trgovini Amazon.

Pianist o pomenu hrane Glasbenik Will Tuttle je v visokošolskih kontekstih v Severni Ameriki in Evropi predaval o kreativnosti, humanističnih vedah, mitologiji, religiji in filozofiji. Na univerzi U. C. Berkeley je opravil doktorat na temo poučevanja intuicije, prejel pa je tudi nagrado Courage of Conscience Award in postal dharma mojster zen meditacije.

Ne spreglejte