Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 3. 2013,
18.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

razstrupljanje glina hrana zelišča

Četrtek, 28. 3. 2013, 18.32

8 let

Dopolnilne metode razstrupljanja telesa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Razstrupljanje je v aromaterapiji zelo pomemben dejavnik, saj eterična olja, če je naše telo zakisano, ne bodo mogla opraviti svojega dela.

Ni vsako razstrupljanje isto, saj je odvisno od vsakega posameznika, zato ni nekega univerzalnega pravila. Nekaterim se odsvetuje post brez hrane, v ajurvedi je na primer za kapho – močnejši tip človeka – post priporočljiv, medtem ko ga za vato in pito odsvetujejo. Vata bo namreč izčrpana, pita pa bo živčna. Razstrupljanje moramo tako prilagoditi strukturi našega telesa in našemu počutju.

Pri razstrupljanju se sicer priporoča post s sokovi, zelenjavo, sadjem ali čajem. Na telo pa pozitivno vplivata tudi limonin sok ali jabolčni kis. Za podporo pri razstrupljanju tako trikrat na dan pijemo mešanico kisa in vode – v približno tri decilitre vode vmešamo čajno žličko kisa. Ta nevtralizira toksine in zmanjša kopičenje strupov v črevesju.

Poleg eteričnih olj, ki smo jih že predstavili, lahko svoje telo nečistoč očistite še z nekaterimi tako imenovanimi dopolnilnimi metodami razstrupljevanja. Katere so te, si poglejte spodaj.

Hrana Ker to, kar pojemo, lahko nevtralizira toksine ali pospeši izločanje teh iz telesa, je hrana pomemben sestavni del razstrupljevanja. Živila, ki na naše telo delujejo razstrupljevalno, so predvsem tofu, fižol mung in adzuki, črna soja, redkvice, fige, kis, sol, koleraba, kumare, paradižnik, sladki krompir.

Zelišča Svoj delež k razstrupljanju pa dodajo tudi zelišča, ki čistijo kri: - aloja, regrat, nim, trpotec, črna detelja (hladilni učinek), - črni in kajenski poper, cimet, česen, žafranika (grelni učinek),

in zelišča z diuretičnim učinkom: - peteršilj, česen, cimet, brinove jagode (hladilni učinek), - ječmen, regrat, janež, limonska trava, trpotec (grelni učinek).

Suho ščetkanje: S to metodo odstranimo odmrle kožne celice, odpremo pore, stimuliramo limfo in prekrvavimo telo. Ščetkanje z naravnimi ščetinami izvajamo pred tuširanjem. S krožnimi gibi se v smeri urnega kazalca sščetkamo od podplatov do glave.

Glina: Ima sposobnost, da raztaplja in odvaja strupe, zato je odlična podporna metoda pri razstrupljevanju telesa. Glino pijemo vsako jutro tri tedne z enotedenskim premorom. Zvečer žličko gline vmešamo v vodo, ki jo nato zjutraj spijemo. Ker glina vsrka kovine, mešamo z leseno žličko.

Ne spreglejte