SiolNET. Trendi Zdravje
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Čudežno granatno jabolko

3

termometer

Že v Babilonu so ga zaradi njegovih lastnosti in okusa zaužili tik pred bitko, ker so verjeli, da so tako nepremagljivi. Njegova popularnost raste skupaj z odkrivanjem njegovih skrivnosti.

A niso bili samo Babilonci tisti, ki so sadežu pripisovali čudežne lastnosti, stari Egipčani so ga imeli za simbol blaginje, omenjen je tudi kot učinkovito zdravilo pri zdravljenju trakulje. Stari Grki so ga častili kot simbol plodnosti, imel je mnogo mitoloških lastnosti, med njimi tudi to, da je bil sadje mrtvih. Mimo njega niso mogli niti Judje, ki mu prav tako pripisujejo plodnost, verjeli pa so, da ima granatno jabolko 613 mesnatih semen, ki odgovarjajo 613 zapovedim Tore. Ime, kot ga poznamo danes, so mu dali Rimljani, saj v latinščini "pomum" pomeni jabolko, "granatus" pa osemenjeno (izvor "granatum" = seme), torej jabolko, polno semen. Zdravilne lastnosti

Danes lahko le potrdimo, kar so v starih časih že vedeli – granatno jabolko je čudovit izdelek narave, za katerega se zdi, da nima slabih lastnosti.

Slovi zaradi visoke vsebnosti antioksidantov, saj jih ima lahko tudi trikrat več kot zeleni čaj ali rdeče vino, zato zmanjšuje tveganje za rakava obolenja, pomaga pri okrevanju po operaciji, obsevanju ali kemoterapiji in preprečuje ponovitev bolezni. Zadnje raziskave kažejo na njegovo uspešnost pri zdravljenju raka dojke, saj njegovo olje povzroči, da se rakave celice same uničijo in pustijo preživeti zdravim. Učinek antioksidantov pomaga zniževati škodljivi holesterol in visok krvni pritisk. Preprečuje nastanek krvnih strdkov, ščiti srce in ožilje, zato se zmanjša tveganje za srčno in možgansko kap.

Ima tudi ogromno vitaminov (C, B2 in B3), vlaknin in mineralov (fosfor, kalij). V enem granatnem jabolku je skoraj polovica priporočene dnevne potrebe po vitaminu C. V različnih oblikah (semena, lubje, korenina, svež sok) pomaga pri črevesnih obolenjih, če ga uživate svežega (ali kot sveže iztisnjen sok), znižuje vročino, blaži kašelj in astmatična obolenja.

Kako in kdaj ga uživati Na severni polovici zemeljske oble ga uživamo v času od septembra do februarja. Granatna jabolka dozorijo na drevesu in obrana ne zorijo več (če niso dozorela, so zelo kisla), zato je dobro vedeti, kako prepoznamo užitnega: - sadež naj ima napeto in tanko kožo, temno ali rubinasto obarvano; - na sadežu naj ne bo razpok, iz katerih bi odtekal sok, koža naj bo gladka.

Sadež hranimo na hladnem ali iz njega stisnemo sok, ki ga takoj zamrznemo, če ga nameravamo popiti.

V prehrani se uporablja svež, tako da ga prerežemo na pol in pojemo semena, iz njega lahko iztisnemo sok, ki ga popijemo, dodamo k omaki, naredimo marinado ... K različnim jedem se poda kot dodatek, zelo lepo se ujame z mesnimi ali ribjimi jedmi, solatami ... Poleg vsega pa je granatno jabolko čudovita dekoracija, ob kateri je vsaka hrana lepša.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin