Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 9. 2014,
8.41

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Natisni članek

dobrodelnost Ustvarimo boljši svet hrana Lidl Slovenija advertorial

Ponedeljek, 22. 9. 2014, 8.41

2 meseca, 1 teden

Dobrodelnost v obliki pisanih sladic

Siol.net

Da imajo slaščice resnično čarobno moč, so na festivalu Sladka Istra, ki je pretekli konec tedna potekal v Kopru, dokazali zagnani sladkosnedi, ki so dogodku dodali dobrodelno noto.

Slovenska Obala se pretekli konec tedna na veliko žalost vseh ni kopala v sončnih žarkih, ki nas med drugim pozdravljajo tudi z zastave in grba Mestne občine Koper, a kislo vreme so nazadnje le pregnale številne sladke dobrote, ki jih je v koprsko Areno Bonifika privabil mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra.

Gre za največjo tovrstno prireditev v Sloveniji, ki jo je letos, ne glede na že omenjene vremenske razmere, obiskala množica obiskovalcev iz vse Slovenije, pa tudi iz tujine. Ti so se poskušali upreti več tisoč sladicam, ki so jih mamile s kar 150 stojnic, med katerimi smo lahko našli tudi take, ki s sladkimi dobrotami spreminjajo svet.

Slaščice so namreč nekaj, kar nam običajno pričara nasmeh še ob tako težkih trenutkih in nam tako pomaga ustvarjati nove, lepe spomine za še lepši jutri.

Med dnevnimi aktivnostmi tudi peka izvrstnih sladic

Center za socialno delo Koper z dnevnim delovno terapevtskim centrom Barčica in Stanovanjsko skupino Val je na festivalu Sladka Istra prisoten že več let s sladkimi dobrotami, ki jih pripravljajo njihovi uporabniki.

Tem so dodatno pekovsko pomoč ponujali tudi zaposleni na Mestni občini Koper, ki so se odločili, da bodo svojo strast do priprave sladic uporabili v dober namen in izkupiček od prodaje svojih pekovskih mojstrovin namenili delovno terapevtskemu centru Barčica, ki ponuja edinstven program, kjer so ljudje s težavami v duševnem zdravju vključeni v popolnoma vse segmente normalnega življenja.

Društvo Sladki nasmehi skrbi za otroške nasmehe ob sladkih dobrotah, ki jih pripravlja več kot sto prostovoljcev. | Foto: Društvo Sladki nasmehi skrbi za otroške nasmehe ob sladkih dobrotah, ki jih pripravlja več kot sto prostovoljcev.

Tudi društvo Sladki nasmehi, ki z več kot sto tortopeki razveseljuje otroke po vsej Sloveniji in jim s tem pomaga ustvariti lepe spomine, je s svojo stojnico navduševalo sladkosnede obiskovalce festivala.

Poslanstvo društva je otrokom, ki se znajdejo v za njih še posebej težkih razmerah pričarati sladek nasmeh, s tem pa tudi lep spomin, ki ga lahko zaneti že tako preprosta stvar, kot je torta, narejena le zanje.

Sladki nasmehi so še posebej pozorni na otroke, ki so bolni, prihajajo iz socialno šibkih družin ali imajo posebne potrebe, saj menijo, da ti otroci potrebujejo še posebej veliko lepih spominov in čarovnije, ki lahko v še tako težkih trenutkih znova ogreje srce.

Zavod Krog je namesto prodaje slaščic te zbiral za socialno ogrožene družine, ki jim tudi z majhnimi pozornostmi olajšajo težke trenutke. | Foto: Zavod Krog je namesto prodaje slaščic te zbiral za socialno ogrožene družine, ki jim tudi z majhnimi pozornostmi olajšajo težke trenutke.

Namesto prodaje zbiranje slaščic

Medtem ko se je več kot sto stojnic v Areni Bonifika šibilo pod težo raznolikih slaščic, pa je bila med njimi ena s prav posebnim poslanstvom. Ni šlo za prodajo, marveč zbiranje slaščic, ki so ob koncu festivala osrečile številne socialno ogrožene družine.

Tem Zavod Krog pomaga na različne načine, od zbiranja osnovnih živil, oblačil in šolskih potrebščin pa do psihosocialne pomoči in številnih kreativnih delavnic, s katerimi spodbujajo ohranjanje kulturne identitete. Zavod tako svoj bogat in k posamezniku usmerjen program širi tudi v države Vzhodne Evrope, Balkana, pa tudi Bližnjega vzhoda, od koder mediji dan za dnem poročajo o naravnih in humanitarnih katastrofah.

Tako Slovenci znova dokazujemo, da znamo stopiti skupaj in pomagati ljudem, ki so se znašli v takšni ali drugačni stiski in potrebujejo luč, ki jih bo vodila v lepši jutri. Slaščice so tako v tej zgodbi odlična popotnica za praznovanje lepih spominov, ki nastajajo tudi po zaslugi stoterice prostovoljcev, saj ti nesebično zavihajo rokave in priskočijo na pomoč, ko je to potrebno.

Lidl Slovenija je v okviru projekta Ustvarimo boljši svet doniral trem dobrodelnim stojnicam sredstva v obliki Lidlovih bonov za nakup sestavin za slaščice, s katerimi so društva zbirala sredstva.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte