Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 5. 2015,
16.08

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

top 10 kraljeva družina Kate Middleton

Nedelja, 3. 5. 2015, 16.08

7 let, 12 mesecev

Top 10 naslednikov britanske krone

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Rojstvo drugorojenke princa Williama in vojvodinje Cambriške Kate Middleton je spremenilo razpored naslednikov za britanski prestol. Nova članica kraljeve družine je četrta v vrsti za britansko krono.

Drugorojenka Williama in Kate bo v skladu z odlokom, ki ga je leta 2012 izdala kraljica Elizabeta, dobila naziva princesa in njena kraljeva visokost. Ta po novem pripada vsem (ne več le najstarejšemu) otrokom prvorojenega otroka aktualnega prestolonaslednika – valižanskega princa Charlesa.

Njena prababica, kraljica Elizabeta II., je prestol zasedla, ker je imel njen oče kralj Jurij VI. le še eno mlajšo hči, princeso Margareto. V skladu z novim zakonom o nasledstvu, ki je končal diskriminacijo žensk pri nasledstvu za britansko krono, pa je dojenčica tudi prva pomembnejša članica britanske kraljeve družine, ki je v vrsti za prestol. Če bi se Williamu in Kate v prihodnosti rodil še en sin, je ta ne bi mogel prehiteti v vrsti za prestol.

Poglejmo deset aktualnih naslednikov britanske krone.

1. Princ Charles

Valižanski princ Charles, najstarejši sin kraljice Elizabete, je prvi v vrsti, pa tudi najstarejši naslednik za britanski prestol. Princ Charles je pri nas najbolj znan kot nekdanji mož princese Diane, ki je svojo ženo varal z dolgoletno ljubico Camillo, znan pa je tudi kot zavzet ekološki kmetovalec, okoljevarstvenik, podpornik alternativne medicine in ljubitelj arhitekture.

2. Princ William

Princ William, vnuk kraljice Elizabete, je drugi v vrsti za kraljevo krono in eden najbolj priljubljenih kraljevih obrazov. Najstarejši sin princa Charlesa in pokojne princese Diane je s poroko s Kate Middleton v očeh Britancev in oboževalcev po vsem svetu postal le še bolj priljubljen, rojstvi njunih otrok, še posebej prvega, pa sta na Otoku povzročili pravo evforijo.

3. Princ George

Prvorojenec princa Williama in pravnuk kraljice Elizabete je tretji v vrsti za kraljevi prestol. Mali princ se je rodil 22. julija 2013, njegovo rojstvo pa je odmevalo po vsem svetu. George je samo v prvih dveh mesecih od rojstva trgovcem, ki so na police poslali nešteto spominkov in drugih drobnarij, ki slavijo kraljevsko rojstvo, prinesel 334 milijonov evrov prihodkov.

4. Princesa Charlotte Elizabeth Diana

Drugorojenka princa Williama in vojvodinje Cambriške Kate bi britanski prestol lahko zasedla po smrti očeta Williama in brata Georgea. To se bo zgodilo, če George ne bo imel otrok.

5. Princ Harry

Novorojena princeska je tako nižje na seznam naslednikov izrinila svojega strica, princa Harryja, ki je zdaj na petem mestu v vrsti za prestol. Dve leti prej ga je mesto nižje izrinil že nečak George. Princ Harry, ki ga v vojski poznajo kot kapitana Harryja Wallesa, je vojak postal leta 2005, kot pilot vojaškega helikopterja pa je dve misiji preživel tudi v Afganistanu.

Pred mesecem je napovedal, da bo junija zapustil vojsko, zadnje mesece v vojaški službi bo kot pilot helikopterja preživel v Avstraliji, avgusta pa bo v rehabilitacijskem centru za poškodovane vojake v Londonu začel delati kot prostovoljec.

6. Princ Andrew

Princ Andrew je mlajši sin kraljice Elizabete in šesti v vrsti za britanski prestol, njegova javna podoba pa je precej slabša od tistih, ki jim prestol bolj pripada. Princ Andrew ima za seboj kar nekaj škandalov, od obtožb o spolnih zlorabah do domnevnih razmerij z mladoletnicami. Buckinghamska palača je vse govorice zanikala.

7. Princesa Beatrice

Princ Andrew je oče princes Beatrice in Eugenie, ki ju je rodila njegova nekdanja žena Sarah Ferguson, s katero sta se razšla leta 1996. Starejša hči Beatrice je, tako kot oče, velika žurerka, zato pa tudi pogosta tarča otoških tabloidov. Sestri sta največ pozornosti pritegnili na poroki Kate in Williama, kjer sta nosili vpadljiva klobuka. Princesa Beatrice je svoj klobuk nato prodala prek eBaya. Zanj je dobila kar 130 tisoč dolarjev, ki jih je darovala Unicefu.

8. Princesa Eugenie

Drugi hčeri princa Andrewa in Sarah Ferguson je pripadlo osmo mesto na lestvici za kraljevi prestol.

9. Princ Edward

Kraljičin najmlajši sin je z ženo Sophie pred dvema letoma celo obiskal Slovenijo, kjer ga je sprejela Alenka Bratušek. Princ Edward je na Otoku manj medijsko zanimiv kot ostali v vrsti za prestol.

10. James

James, vikont Severna, je sin najmlajšega kraljičinega sina Edwarda in njegove žene Sophie, a verjetnosti, da bo kdaj sedel na prestolu, so zelo majhne.

Ne spreglejte