Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 8. 2012,
17.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 5. 8. 2012, 17.57

8 let

Top 10 največjih olimpijskih stadionov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Arhitektura in olimpijske igre so bile vedno v zelo tesnem odnosu, saj je država gostiteljica prav z arhitekturo želela dokazati svojo moč in veličino.

Pekinški nacionalni stadion

Olimpijske igre leta 2008 so bile v Pekingu. Avantgardna konstrukcija, imenovana tudi Ptičje gnezdo, je mešanica vzhodne in zahodne kulture. Švicarski arhitekturni biro Herzog & de Meuron je naredil verjetno najbolj veličasten stadion do zdaj.

Stadion Wembley

Je najbolj eleganten stadion. Poznan je tudi pod imenom Empire Stadium. Zgradili so ga leta 1923 in je leta 1948 gostil poletne olimpijske igre. Leta 2007 so ga popolnoma prenovili.

Olimpijski stadion v Berlinu

Stadion so zgradili še v Hitlerjevem času, ko je Nemčija želela pokazati največjo in najmočnejšo arhitekturo. Ja, uspelo jim je. Stadion je mogočen in veličasten. Leta 1936 je gostil olimpijske igre.

Olimpijski stadion v Atenah

Mešanica španskih in grških elementov. Olimpijske igre je gostil leta 2004. Zgradil ga je slavni španski arhitekt Santiago Calatrava.

Los Angeles Memorial Coliseum

Ta stadion so dvakrat uporabili za olimpijske igre, enkrat leta 1932, nato leta 1982. Ta stadion je odličen primer art deco arhitekture. Imeni arhitektov Johna in Donalda Parkinsona sta napisani na konjih pred vhodom v stadion.

Olympiastadion v Münchnu

Stadion je postavljen na Bavarskem in ima čudovit razgled po okoliških hribih. Bil je središče olimpijskega parka. Oblikovala sta ga nemški arhitekt Günther Behnisch in inženir Frei Otto, bil pa je revolucionaren za tisti čas, poletje 1972.

Estadio Olimpico Universitario, Mexico City

Stadion je preproste oblike. Zgrajen je bil leta 1952, leta 1968 pa je gostil olimpijske igre. V stavbo so vključeni mnogi odlični primeri mehiške kulture, kar ustvarja popolno ravnovesje med športom in svobodno umetnostjo.

Estadi Olimpic De Montjuïc, Barcelona

Stadion je bil zgrajen leta 1927 za mednarodno razstavo leta 1929, olimpijske igre pa je gostil leta 1936. Leta 1989 so ga prenovili za olimpijske igre leta 1992.

Stadion Avstralija

Ko so ga zgradili, je imel kapaciteto 110.000 sedežev, pozneje so ga zmanjšali na 83.000. V času gradnje je dobil naziv največjega stadiona. Zgradili so ga leta 1999 in leta 2000 je gostil OI.

Stadion Lužniki

To je zelo star stadion, ki je bil zgrajen v Rusiji za olimpijske igre leta 1980. Pred tem letom je le malokdo vedel kaj o Rusiji, zgolj to, da je za železno zaveso. Lahko, da je stara Rusija z izgradnjo tega stadiona pokazala svetu, da za to močno in veliko zgradbo stoji super močna država. Še vedno je največji stadion v Rusiji.

Ne spreglejte