Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 10. 2012,
13.09

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 10. 2012, 13.09

7 let, 12 mesecev

Top 10 najdražjih umetnin sodobnih umetnic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ker je v mestu Mesto ženk, je prav, da pogledamo, katere sodobne umetnice na dražbah svoja dela prodajajo najdražje.

Samo za primerjavo: najdražje prodano delo moškega sodobnega avtorja je Oranžna, rdeča, rumena Marka Rothka, ki so jo prodali za 86 milijonov dolarjev. Razlika je očitna.

1. Louise Bourgeois: Spider (10.772.500 dolarjev)

Bourgeoisova je s svojimi pajki verjetno najbolj prepoznavna sodobna umetnica. Do zdaj je najdražje prodano delo te sodobne umetnice pajek, za katerega so na dražbi iztržili deset milijonov, ustvarjen pa je bil leta 1996.

2. Joan Mitchell: Brez naslova (9.322.500 dolarjev)

Ameriška umetnica, ki je večino življenja preživela v Franciji, je najbolje prodajana sodobna umetnica. Od sredine osemdesetih so njena dela skupno na dražbah prodali za skoraj 200 milijonov dolarjev. Očitno je abstraktni ekspresionizem blizu sodobnih elitam.

3. Cady Noland: Oozewald (6.578.500 dolarjev)

Konceptualna kiparka in instalatorka že deset let ne razstavlja, tako da ni znano, ali sploh še ustvarja. Kljub temu je njena skulptura, ki se ukvarja z ameriškimi sanjami, najdražje prodano delo še živeče avtorice.

4. Marlene Dumas: The Visitor (6.331.706 dolarjev)

V Južni Afriki rojena in na Nizozemskem živeča umetnica je svoje delo posvetila človeškemu telesu. Obiskovalec se ukvarja s prostitucijo. Njene umetnine se na dražbah dobro prodajajo, celo tako dobro, da velja za najbolje prodajano še živečo sodobno umetnico.

5. Yayoi Kusama: No. 2 (5.794.500 dolarjev)

Najbolj slavna japonska umetnica, 83-letna Yayoi Kusama, je znana po svojih psihedeličnih instalacijah, še najbolj po pikah in norih barvah. Slika Številka 2 sicer ni v kričečih barvah, je pa v pikah. Novodobni ljubitelji umetnosti z veseljem kupujejo njena dela, pa tudi Vuittonove torbice, ki jih je oblikovala.

6. Bridget Riley: Chant 2 (5.104.125 dolarjev)

Dela angleške slikarke, predstavnice op arta, so posvečena črtam. Slika Chant 2 iz leta 1967 je bila kot del triptiha razstavljena na beneškem bienalu, na londonski dražbi pa jo je leta 2008 za pet milijonov kupil ameriški zasebni zbiralec.

7. Agnes Martin: Mountain II (4.520.000 dolarjev)

Kanadska umetnica Agnes Martin se ima za abstraktno ekspresionistko, kritiki pa jo uvrščajo med abstraktne minimaliste. Njene monokromatske umetnine na dražbah redno dosegajo visoke cene.

8. Eva Hesse: Iterate (4.520.000 dolarjev)

Je pionirka skulptur iz lateksa in plastike, postminimalistka, rojena v Nemčiji, pred vojno pa je njena družina židovskega porekla zbežala v Ameriko. V njenem delu odseva tragika njene družine od bega pred nacisti do materinega samomora.

9. Cindy Sherman: Brez naslova #96 (3.890.500 dolarjev)

Fotografija Cindy Sherman Brez naslova iz serije Centerfold je bila leta 2011 najdražje prodana fotografija sodobnega umetnika. Je ena redkih sodobnih umetnic, ki se lahko na dražbah enakovredno kosa z moškimi fotografi.

10. Lee Krasner: Polar Stampede (3.177.000 dolarjev)

Lee Krasner je bila verjetno najbolj pomembna ameriška abstraktna umetnica druge polovice 20. stoletja. Če v njenem delu zaznate podobne poteze kot pri najbolj znanem ameriškem abstraktnem slikarju Jacksonu Pollocku, niste veliko zgrešili – bila je njegova žena. Veljala sta za najbolj znan ameriški umetniški par, a je zaradi tega Krasnerjeva kot umetnica ves čas ostajala v njegovi senci.

Ne spreglejte