Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 8. 2010,
11.43

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 9. 8. 2010, 11.43

8 let, 1 mesec

Top 10 knjig za poletje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poletje je čas dopustov in čas, ko si vzamemo minute tudi za tisto, kar čez leto puščamo na strani. In ena od stvari so knjige.

Vzemite si čas zanje, podajamo vam nekaj predlogov vročih letošnjih knjig, ki vas ne bodo pustile ravnodušne.

Svinjske nogice

Zgodba o kvaziumetniku z dna družbene lestvice in o njegovi preselitvi z družino v kletno najemniško stanovanje, kjer se dogajajo groteskne situacije. In ko se najde v pisalni mizi še vrečka kokaina, se napetost samo še poveča. Če imate radi nove trende realizma in groteskne situacije, je pravo branje za vas, drugače se boste malce težje prebijali skozi. Roman, nagrajen s kresnikom.

Jej, moli, ljubi

Tridesetletna Liz ima vse: moža, hišo, kariero. Namesto sreče in zadovoljstva pa čuti le paniko in zmedenost. Loči se in zapade v depresijo. Zato naredi radikalen korak – da bi odkrila, kdo v resnici je, se odpravi na enoletno potovanje okoli sveta, popolnoma sama.

Roman Jej, moli, ljubi je ganljiva in zabavna odisejada o iskanju novega začetka. Zgodba bo ganila vsakogar, ki je kdaj hrepenel po spremembi v svojem življenju.

Eleganca ježa

Eleganco ježo odlikujejo filozofska razmišljanja o smislu življenja in smrti, o umetnosti in lepoti, o družbeni razslojenosti in notranji razdvojenosti posameznika.

Štiriinpetdesetletna vdova Renée je v očeh sostanovalcev neopazna, nepomembna hišnica, v resnici pa z vso strastjo predana umetnosti. Dvanajstletna Paloma je nadpovprečno inteligentna deklica iz bogate družine, ki to skriva, za nameček pa se odloči narediti samomor. Poleg življenja v istem stanovanjskem bloku je dolgo časa njuna edina skupna točka – za katero seveda ne vesta – ljubezen do japonske kulture. Nič nenavadnega torej, da življenje na ulici Grenelle številka 7 razburka priselitev Japonca Kakura Ozuja.

Samotnost praštevil

Samotnost praštevil je pripoved o drugačnosti in prijateljstvu in je tudi najbolj bran italijanski roman leta 2008. V romanu se prepletata zgodbi o odraščanju dečka Mattia in deklice Alice. Oba sta zaznamovana s travmatično izkušnjo. Alice je doživela hudo smučarsko nesrečo, ki je pustila posledice na njenem telesu. Mattia pa bremeni krivda, ker je nekoč pustil duševno zaostalo sestrico samo v parku, da bi se udeležil prve in edine rojstnodnevne zabave, a Michelle niso nikdar več našli. Ti boleči izkušnji ju zaznamujeta za vse življenje. V šoli sta oba izrinjena iz družbe, podobno osamljena kot praštevila. Prav to ju zbliža in med njima ustvari posebej močno čustveno vez …

Dolga pot do svobode

Avtobiografija Nelsona Mandele je hkrati enciklopedija južnoafriškega osvobodilnega boja in osebni manifest junaškega borca za svobodo. Zgodba človeka, ki je zaznamoval dvajseto stoletje.

Ob svoji življenjski predanosti javnemu delovanju pa Mandela pokaže tudi ambivalenten odnos do svojega delovanja, saj ga je vse to oddaljilo od njegove družine in mu uničilo dva zakona.

Proti severnemu vetru

Literarizirano dopisovanje v elektronskih pismih seveda ni prvo v svoji vrsti, ampak pričujoči roman je gotovo edinstven pri izbiri junakov, ki si dopisujeta. On se ukvarja s psihologijo jezika elektronskih sporočil, ona postavlja spletne strani. Oba ves dan preživita za računalnikom. Zaradi tipkarske napake njeno elektronsko sporočilo pade med njegovo pošto, kar se še nekajkrat ponovi. Sprva vljudnostno dopisovanje kmalu postane humorno, nato prijateljsko, po nekaj mesecih pa vedno bolj pronicljivo in intimno. Roman je ena najuspešnejših knjig zadnjega časa v nemškem jeziku.

Francoski testament

Francoski testament, ovenčan s ključnima francoskima nagradama goncourt in médicis, je napisal Rus Andrei Makine (1957), ki je po priselitvi v Francijo prevzel francoščino. V njem spremljamo dečka, ki sredi sibirskih step vsako poletje nekaj tednov posluša svojo babico pripovedovati o daljni deželi svojega otroštva, kar seveda neizbrisno vpliva tudi nanj. Strasten roman Rusa o Franciji.

Vatikan, d. d.

Leta 2003 je umrl monsinjor Renato Dardozzi, pomemben cerkveni finančnik. V oporoki je zapisal, da hrani arhiv pomembnih dokumentov v zvezi s Cerkvijo in da želi, da se podatki objavijo. Novinar Gianluigi Nuzzi je to storil in nastala je knjiga, ki Cerkev prikazuje kot finančni imperij, ki mu nista tuja ne kraja ne pranje denarja. Bere se kot Da Vincijeva šifra, le da je zgodba resnična.

Igra angela

Španska literarna zvezda Carlos Ruiz Zafon je po velikanskem uspehu romana Senca vetra strast do knjige in zgodbe vpletel tudi v Igro angela, ki se začne v Barceloni v dvajsetih letih 20. stoletja. Mladi pisatelj David Martín se pod psevdonimom preživlja s pisanjem senzacionalističnih romanov.

Serija Mesto prekletih je uspešnica in kmalu se pod budnim očesom svojega bogatega mentorja Pedra Vidala preseli v veliko vilo, ki se mu je vedno zdela usojena. Martínove težke življenjske preizkušnje, nepričakovana bolezen in neizpolnjeno ljubezensko hrepenenje se zgostijo v bizarnih zgodbah. Nekega dne pa mu skrivnostni francoski založnik Andreas Corelli da ponudbo, ki je ne more zavrniti. V Martínovo življenje posveti luč upanja, hkrati pa pridejo na dan sence pekla, skrite v temnih kotih njegove zlovešče hiše, in pisatelja potegnejo v napet vrtinec skrivnostnih umorov.

Poljub iz Rusije

Leta 1931 se Brian v času svetovne gospodarske krize odpravi v Sovjetsko zvezo iskat delo. Najprej je raznašalec pomembne pošte v Moskvi, kasneje dobi službo na naftnih poljih v Groznem. Nekega večera v moskovskem Bolšoj teatru spozna Ileano, mlado, čudovito bolniško sestro. Med njima vzplamti strastna, nevarna ljubezen. Po poroki ju razmere v njeni domovini ločijo za dolgih pet let. Takrat se Brian odloči za nezaslišan podvig: z letalom skrivaj odleti v Rusijo, da bi odpeljal ljubezen svojega življenja. Po dolgi negotovosti mu jo uspe iztrgati iz krempljev stalinistične administracije. Dogodek je v tistih časih odmeval po vsej Evropi, svoje mnenje o usodi ljubimcev sta izrekla celo Chamberlain in Hitler.

Po resnični zgodbi Briana Groverja in Ileane Petrovne.

Ne spreglejte