Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 7. 2010,
10.20

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 15. 7. 2010, 10.20

8 let, 1 mesec

TOP 10 držav z najvišje ležečimi mesti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čeprav so na Zemlji najgosteje poseljeni priobalni predeli in obrežja rek, pa ni nič nenavadnega, če na poseljene kraje naletimo tudi pod najvišjimi vrhovi sveta.

Ste že bili kdaj tako visoko, da ste globoko vdihnili in … imeli občutek, da v zraku ni kisika? Še ne? Pa bi zmogli? Ljudje, ki stalno poseljujejo najbolj neprijazne in oddaljene kraje na zemeljski obli, kjer je kisik zelo redek, so se na tako življenje povsem prilagodili in mnogi med njimi dočakajo zavidljivo starost. Še več, ljudje v krajih med Himalajo in Andi napredujejo in se razvijajo. Ni torej čudno, če najdemo velika trgovska mesta nekaj tisoč metrov nad morsko gladino. Predstavljamo vam deset visoko, če že ne najvišje ležečih mest, krajev in vasic v desetih različnih državah sveta.

Wenzhuan, Kitajska – 5099 metrov

Mesto Wenzhuan v na meji med pokrajinama Qinghai in Tibet je nastalo leta 1955 in je v Guinnessovi knjigi rekordov zabeleženo kot najvišje ležeče mesto na svetu.

La Rinconada, Peru – 5098 metrov

30.000 prebivalcev mesta La Rinconada visoko v Andih se je navadilo na pomanjkanje kisika v zraku in se prilagodilo na trdo delo v rudnikih zlata v neposredni bližini mesta. Mnogi, ki se priselijo v mesto, da bi poskusili srečo v rudnikih zlata, se po krajšem obdobju intenzivnega dela v rudniku preselijo v nižje ležeča, za življenje primernejša mesta.

Parinacota, Čile – 4400 metrov

V kraju z nekaj deset prebivalci se nahaja tudi cerkvica iz 17. stoletja, poslikana z indijanskimi barvami in motivi, kar kaže na več stoletij staro stalno poselitev območja.

Gaite, Indija – 4399 metrov

Na severu Indije v osrednji Himalaji se na območju številnih samostanov in svetišč nahaja Gatie – najvišje ležeča vas na svetu. Ne več kot 40 vaščanov se ukvarja s pridelavo zdravilnih zelišč.

El Alto, Bolivija – 4100 metrov

Čeprav bolivijska prestolnica La Paz velja za najvišje ležeče glavno mesto na svetu, se v njegovem predmestju nahaja mesto El Alto, ki je še višje od La Paza. Nastanek mesta je povezan z železniško povezavo prestolnice in jezera Titicaca. Danes v mestu živi okoli 65.000 ljudi, sicer pa se v njegovi bližini nahaja tudi glavno bolivijsko letališče.

Laya, Butan – 3820 metrov

Naselje na severozahodu Butana je znano po prvotnem ljudstvu Layap, ki je do leta 1980 živelo povsem izolirano od preostalega sveta, saj je bilo do prvih naselij pet dni hoda. Danes pa kraj Laya obiskujejo številni tuji turisti.

Apartaderos, Venezuela – 3505 metrov

Mestece v Andih, znano po turistični ponudbi, cvetličarstvu in obrti, je nastalo na stičišču treh dolin. Domačini se že stoletja ukvarjajo tudi z živinorejo.

Namache Bazaar, Nepal – 3500 metrov

Mesto je nastalo na stičišču živinorejskih poti. Danes predvsem med alpinisti velja za zadnjo točko civilizacije s policijo, pošto in banko, od tod jih pot navadno vodi proti baznemu taboru Mount Everesta.

Papallacta, Ekvador – 3300 metrov

Ekvadorska vas Papallacta se nahaja ob poti med Vzhodno Kordilejero in Amazonijo, na meji, kjer se srečata alpski in tropski ekosistem. Vas je znana po naravnih izvirih tople vode, številnih termah, hotelih, restavracijah in odlični hrani.

Shimshal, Pakistan – 3200 metrov

V vasico na severu Pakistana je terenec prvič zapeljal oktobra 2003, ko so zgradili novo cesto. Domačini se preživljajo z živinorejo – na nekaj dni hoda oddaljenih pašnikih pasejo jake, ovce in koze, na bližnjem prevalu Shimshal Pass (4700 metrov) pa se vsako leto julija pomerijo v dirkah na jakih, nato sledi zabava s petjem in plesom.

Ne spreglejte