Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 8. 2010,
20.17

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 8. 2010, 20.17

8 let, 1 mesec

TOP 10 davčnih oaz

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Davčne oaze so idealna pribežališča za bogataše, ki hočejo postati še bolj bogati. Predstavljamo vam 10 najbolj aktualnih.

Švica

Švica je pravi dedek med davčnimi oazami, skozi čas pa je postala pravi sinonim za davčno oazo. Ključnega pomena je lega države, ki jo obkrožajo sami gospodarski velikani, iz katerih v Švico priteka prava reka denarja. Bančništvo je prva panoga v državi, Švicarji pa so tisti, ki so še do nedavnega najbolj varovali podatke o svojih strankah.

Luksemburg

Luksemburg bi lahko malce hudomušno označili za žepno državico, a prav žepi so tisti, ki so v Luksemburgu najbolj polni. Ta mala vojvodina ponuja zelo nizke davke, svojih bančnih podatkov ne razkriva ostalim članicam Evropske unije, v državi pa ima svoj sedež marsikatera velika korporacija. Idealna izbira za vse Evropejce, ki jim Švica ne ponuja dovolj.

Kajmansko otočje

Pravi mali čudež je Kajmansko otočje, ki ima poleg naravnega tudi obilico finančnega bogastva. To drugo bogastvo mu prinašajo številne banke, ki so svoj dom našle v majhni državici, ki ne pozna neposredne obdavčitve. O slovesu Kajmanskega otočja priča tudi dejstvo, da je postal priljubljena tarča kritik Ameriškega predsednika Barracka Obame.

London

Glavno mesto Velike Britanije je pravi kolonialni finančni epicenter. London je mnogokrat končna destinacija anonimnih finančnih tokov, ki se vanj stekajo iz vseh celin. Veliko vlogo imajo tudi regulatorji, ki prav iz Londona diktirajo finančno politiko in pravila. Finančniki v tej metropoli mnogokrat odkrijejo idealno mesto za svoj novi dom, saj mesto ponuja obilico priložnosti za zajetno zapravljanje.

Bermudsko otočje

Bermudsko otočje je pravi raj na zemlji, ta rek pa velja vsaj v dveh primerih. V prvem za prelepo naravo, v drugem pa za finančna pravila. Otočje ponuja zatočišče mnogim korporacijam, ki posle vodijo iz prelepega okolja, medtem ko proizvodnjo izvajajo v bolj industrijskem okolju, ki se nahaja vsaj par tisoč kilometrov od sedeža družbe.

Singapur

Najmanjša država v jugovzhodni Aziji je kljub svoji majhnosti eno izmed večjih trgovskih spletišč Azije. Prav trgovanje je to mestno državico poneslo v ekskluziven klub najbolj bogatih držav, bližina velikih gospodarskih sil pa Singapur spremeni v širno okno v svet za mnoge Azijske države.

Irska

Irska je do gospodarske krize veljala za tisto evropsko državo, kjer pri regulaciji mnogokrat zamižijo na eno oko. Po bančnem kolapsu se stvari kar se tiče regulative spreminjajo, a Irsko še vedno odlikujejo relativno nizki davki.

Hong Kong

Še ena bivša britanska kolonija, ki je doživela neverjeten finančni vzpon in kjer je poslovanje na dnevnem redu. Nizki davki in zabrisane meje med realnim in finančnim sektorjem naredijo Hong Kong idealno mesto za posel, bližina velikanke Kitajske pa poslovne možnosti le še potencira.

Delaware

Severnoameriška zvezna država Delaware je najbolj priljubljena med domačimi korporacijami, saj je eden redkih krajev v ZDA, kjer se korporacije lahko zanesejo na veliko mero tajnosti.

Belgija

Belgija na prvi pogled ne zgleda prav mikavno, ko govorimo o davčnih oazah, a marsikoga prepriča s svojo strateško lokacijo med dvema gospodarskima velikanoma, Francijo in Nizozemsko. V Belgiji so mnogo let negovali politiko nizkih davkov, ključnega pomena pa je tudi domovanje evropskih institucij.

Ne spreglejte