Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 8. 2011,
16.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 8. 2011, 16.48

6 let, 6 mesecev

Top 10 albumov, izdanih po smrti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Amy Winehouse naj bi za seboj pustila vsaj za en album neizdanih skladb, mi pa smo izbrali 10 najvidnejših albumov, ki so bili izdani po smrti izvajalca.

1. Joy Division – Closer

Maja 1980 je Ian Curtis, pevec skupine Joy Division, naredil samomor in končal kratko, a uspešno kariero svoje skupine, ki se je pozneje brez njega združila pod imenom New Order. Dva meseca po njegovi smrti so izdali album Closer, njihov drugi studijski album.

2. Tupac Shakur – The Don Killuminati

To poletje bi Tupac Shakur praznoval 40 let, od njegove smrti pa bo septembra minilo 15 let. The Don Killuminati: The 7 Day Theory je bil prvi od njegovih devetih albumov, ki so izšli po smrti. Album nakazuje na temnejše obdobje v Shakurjevi glasbi, ki pa ga raper nikoli ni imel priložnosti razviti.

3. The Notorious B.I.G. – Life After Death

Notorious B.I.G. je pred smrtjo izdal samo en album z naslovom Ready to Die, le dva tedna pred izidom novega albuma pa je bil ustreljen. Life After Death ostaja eden od najbolje prodajanih rap albumov vseh časov.

4. Otis Redding – The Dock of the Bay

Leta 1967 je letalo, na katerem je bil Otis Redding, strmoglavilo v jezero Monona blizu Madisona, Wisconsin. Le dan prej je Redding napisal in posnel pesem, ki je najbolj zaznamovala njegovo kariero: (Sittin' On) The Dock of the Bay. Ta je postala prvi singel v zgodovini, ki je izšel po smrti izvajalca in se uvrstil na prvo mesto lestvic.

5. Janis Joplin – Pearl

Podobno kot Otis Redding tudi Janis Joplin ni dočakala svojega največjega hita, saj je umrla zaradi prevelike doze heroina, ko je bila stara 27 let. Pred tragičnim dogodkom je snemala svoj četrti album, nedokončano različico pa so izdali pod imenom Pearl. Na njej je tudi njena znamenita priredba skladbe Me and Bobby McGee.

6. Jeff Buckley – Sketches For My Sweetheart the Drunkv

Danes Jeffa Buckleyja poznamo predvsem po njegovi priredbi skladbe Leonarda Cohena, Hallelujah, vendar ko je ta skladba izšla na njegovem prvencu Grace, so album razmeroma slabo opazili. Po promociji prvega albuma se je Buckley preselil v Tennessee in začel snemati material za novi album, izida pa ni dočakal, saj je maja 1997 utonil v reki Mississippi.

7. Johnny Cash – American V: A Hundred Highways

Ko je v devetdesetih letih založba Columbia Records prekinila sodelovanje, je Johnny Cash začel snemati serijo albumov American, ki so vsaj delno oživile njegovo kariero. Leta 2003 je umrl za posledicami sladkorne bolezni, American V pa je izšla tri leta po njegovi smrti.

8. Nirvana – Unplugged in New York

Nirvanin akustični koncert je bil sicer posnet novembra 1993, po smrti pevca Kurta Cobaina pa so ga leto pozneje izdali tudi kot album. Koncert je bil eden od boljših izvedb MTV Unplugged, na njem pa si je Kurt Cobain zaželel lilije in sveče, »tako kot na pogrebu«.

9. Niet – Niet

Album iz leta 1993, na katerem so vse največje uspešnice skupine Niet, je izšel dve leti po smrti njihovega pevca Primoža Habiča. Na njem je sicer šest skladb odpel kitarist Igor Dernovšek, med njimi tudi skladbi Bil je maj in Ruski Vohun.

10. Toše Proeski – The Hardest Thing

Makedonski pevec Toše Proeski se je s snemanjem skladb v angleščini pripravljal na kariero v tujini, ko je njegovo pot končala huda prometna nesreča. Album, ki je izšel kmalu po njegovi smrti, je skupaj z istoimenskim dokumentarcem postal uspešnica, po njem pa sta izšla še dva albuma.

Ne spreglejte