Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 5. 2013,
14.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

flamenko ples glasba

Torek, 28. 5. 2013, 14.06

8 let

Zvoki in gibi flamenka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Kinu Šiška bodo slovenski plesalci flamenka na trenutek pogledali skozi oči andaluzijskih zvokov in gibov.

CoraVivento je slovenska plesna skupina flamenka. V torek, 28. maja, bodo v Kinu Šiška ob 21. uri nastopili v predstavi Trenutek je metamorfoza trenutkov. Na čas bodo tako pogledali skozi zvoke in gibe flamenka.

Flamenko ob bok drugim plesnim zvrstem Slovenska plesna skupina flamenka je lani nastala s ciljem, da v tukajšnji prostor čim bolj ob bok drugim plesnim zvrstem postavi tudi andaluzijsko.

V tej ideji se je prepletlo sedem plesalk in plesalec, ki imajo vsak svoje plesno ozadje. Nekateri koreninijo v klasičnem baletu, drugi v latinskoameriških in standardnih plesih, tretji pa v sodobnem. S flamenkom so se spoznali v PKD-ju Flamenko pri Ani Pandur Predin, številni med njimi so hodili tudi na dodatna intenzivna izobraževanja v Španijo.

Razvoj flamenka poteka še danes Flameko kot glasbena in plesna zvrst izvira iz španske pokrajine Andaluzija. Izraz flamenco se je izoblikoval v 18. stoletju in je pomenil vrsto glasbe s sefardskimi, mavrskimi, indijskimi in romskimi koreninami. Ti so ga tudi dokončno izoblikovali tudi v plesno umetnost in ga nato predstavili svetu.

Podobo, ki jo poznamo danes, je flamenko dobil v 19. stoletju in se iz vasi, atrijev in domačih sob preselil na odre lokalov, imenovanih Cafés Cantantes.

Flamenko ima številne obraze, saj gre za ples, ki izrazito poudarja izražanje čustev. Kot so o njegovi zgodovini še zapisali na spletni strani CoraVivento, so dolgo časa zatirani andaluzijski Romi razvili poseben odnos do glasbe in plesa, ki sta jim pomenila odmik iz realnosti in uteho.

Vpletli so ga v svoj vsakdan, peli in plesali so ob krstu, poroki, pogrebu, prav tako tudi pri pranju perila, v kovačnicah, rudnikih, kuhinjah … Razvilo se je mnogo zvrsti, ki se med seboj razlikujejo po ritmu glasbe in sporočilnosti. Razvoj tega plesa poteka še danes.

Ne spreglejte