Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 7. 2011,
9.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 29. 7. 2011, 9.41

6 let, 6 mesecev

ZVEZDA TEDNA: Christopher Lee

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Christopher Lee, ki je zaigral v več kot 270 celovečercih, se te dni mudi v Ljutomeru, kjer poteka 7. Grossmanov festival fantastičnega filma in vina, zato smo ga izbrali za zvezdo tega tedna.

Častnega gosta Grossmanovega festivala 89-letnega Leeja, ki je že tretjič v Sloveniji, bodo počastili s krajšo retrospektivo njegovih filmov in nagrado za življenjsko delo. Ljubitelji grozljivk in fantastike so si tako lahko ogledali filme Hudičeva nevesta (The Devil Rides Out, 1 968), Rasputin: blazni menih (Rasputin: The Mad Monk, 1966) in Vlak groze (Horror Express, 1972).

Prvi in edini pravi grof Drakula

V filmsko zgodovino se je zapisal kot grof Drakula, ki ga je prvič zaigral leta 1958 v Drakuli Terenca Fisherja. Kar devetkrat je upodobil krvoločnega vampirja. Bil je čarovnik Saruman iz trilogije Gospodar prstanov, trenutno snema dva Hobita – An Unexpected Journey in There and Back Again. Bil je grof Dooku v Vojni zvezd (Vojna klonov, 2008; Maščevanje Sitha, 2005; Napad klonov, 2002) in glavni negativec Francisco Scaramango v Bondovem filmu Mož z zlato pištolo (The Man with the Golden Gun, 1974).

Prva Drakula (1958):

Sir Christopher Frank Carandini Lee se je rodil 27. maja 1922 v Londonu. Po šolanju je Lee s sedemnajstimi leti začel delati kot uradnik, leta 1941 pa se je prijavil v kraljeve letalske sile in tako pristal tudi v Drvarju, kjer je spoznal Tita. Po vojni se je pridružil filmski hiši Rank Organisation in sprejel manjše vloge, kot na primer v filmu Corridor of Mirrors (1948), na kratko se je pojavil v filmu Hamlet (1948), kjer se je seznanil s svojim prihodnjim partnerjem iz grozljivk Petrom Cushingom (1913–1994).

V šestdesetih in sedemdesetih letih se je posvečal Drakuli, poleg tega je igral v seriji The Face of Fu Manchu (1965) in številnih evropskih filmih. S svojo produkcijsko hišo Charlemagne Productions je posnel filma Nothing But the Night (1973) in To the Devil a Daughter (1976).

Naveličan grozljivk Do sredine sedemdesetih let se je Lee naveličal igranja v grozljivkah in želel razširiti svoj ugled z vlogami v mainstream produkciji, kot recimo v filmih Zasebno življenje Sherlocka Holmesa (The Private Life of Sherlock Holmes, 1970), Trije mušketirji (The Three Musketeers, 1973), Štirje mušketirji (The Four Musketeers, 1974) in Mož z zlato pištolo (The Man with the Golden Gun, 1974). Uspehi teh filmov so zahtevali, da se v poznih sedemdesetih letih preseli v Hollywood, kjer so sledile večinoma majhne in nepomembne vloge, dokler se ni spet preselil nazaj v Veliko Britanijo.

"Drakulo sem nehal igrati leta 1972, ker se je ta lik tako izpridil, še posebej, ko so ga priredili za sodobni čas, da ni imel več nobene povezave s kultnim junakom, igranje Drakule bi bilo brez vsakega pomena," je o koncu igranja Drakule povedal Lee.

Mož z zlato pištolo:

Osvežitev kariere v novem tisočletju

Njegova kariera je doživela veliko osvežitev leta 2000, ko so se začele priprave na veliko trilogijo Gospodar prstanov in Vojno zvezd. Leta 2001 ga je za njegov prispevek k filmski in televizijski industriji britanska kraljica nagradila s častnim nazivom CBE (Commander of the Order of the British Empire), leta 2009 pa je dobil viteški naziv, letos pa je na pobudo Tima Burtona, s katerim je veliko sodeloval, dobil častno nagrado Academy Fellowship Award britanske akademije filmske umetnosti.

Leejeva najpomembnejša vloga je po njegovem mnenju portret ustanovitelja modernega Pakistana Muhammada Alija Jinnaha v filmu Jinnah (1998). Znan je po svojem globokem glasu in mogočni postavi.

Christopher Lee v filmu Jinnah:

Ne spreglejte