Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 10. 2010,
11.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 29. 10. 2010, 11.55

8 let

Ženske, celulit je zakon!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vsaj tako nas poskuša (neuspešno) prepričati ena od treh igralk v Pomarančni koži, letošnji novosti v abonmaju Mestnega gledališča Ljubljanskega (MGL).

Protagonistke Mojca Funkl, Mirjam Korbar Žlajpah in Judita Zidar nas v slabi uri in pol popeljejo na pot (kvazi)popolnosti, ki vlada v današnjem času. Svet medijev, tehnologije in družbe na vsakem koraku pritiska na slehernika in mu narekuje, kakšen naj bo, kako naj bo videti. Skoraj največji poudarek v svetu nežnejšega spola je vsakodnevni (popolni) videz. Naj bo to obisk večerne gala prireditve ali le obisk bližnje trgovine, ženska naj bi bila vedno kot iz škatlice.

Prepričljiva Mojca Funkl Mojca Funkl v vlogi One, žene nezvestega nogometaša (edini moški v ženski predstavi, Primož Ekart), je izjemno prepričljiva. Gledalec preprosto mora sočustvovati z njenim zunanjim bojem za popoln videz in počasnim notranjim razpadom. Fizično je močna oseba, a moževa nezvestoba in odvisnost od želje po ugajanju močno načenjata njeno duševnost. Njen vsakdan – začne se z zdravim zajtrkom, nadaljuje z vadbo joge, nato prebiranjem glamuroznih ženskih revij, precej časa nameni tudi kibernetičnemu, namišljenemu ljubimcu – je navidezna pravljica, ki si jo želi vsaka ženska. A za masko srečne žene se skriva nebogljeno, nesamozavestno bitje, ki si želi ljubezni. Želi ugoditi pričakovanjem moža in družbe, a ji to ne uspeva. Gre celo tako daleč, da je za "zahtevano" lepoto pripravljena iti tudi pod nož.

Obisk plastičnega kirurga danes res ni več tabu. Malo odrežemo tu, nekaj posesamo tam, in "voila", perfekcija je tu. Na tej poti lepotnega razsvetljenstva ji "trdno" stojita ob strani Zrela (Judita Zidar) in Problematična (Mirjam Korbar Žlajpah). Obe izkušeni, obe polni življenjske modrosti, obe zagrenjeni, obe plastični. Sta kot mesiji, ki bosta Ono iz grdega račka spremenili v laboda. Njuni nasveti so iskreni, resnični in neposredni.

Pomarančna koža bo lepotni hit prihodnosti A kot se nekoliko tragično razplete življenje One (mož jo namreč kljub njeni nosečnosti zapusti zaradi mlajše, čvrstejše pupe), tudi Zrela in Problematična pokažeta svoj pravi obraz. Z navijalkami v laseh in lepotno revijo v rokah ji na koncu očitata, da je kurba, da je sama kriva za svoj propad, da bo grozna mati samohranilka. Kam je kar naenkrat izginila njuna modrost? Kje so njuni nasveti? Zakaj? Judita in Mirjam nam za intermezzo postrežeta tudi z nazornimi nasveti za spodbudo spolnega apetita in zakaj bo pomarančna koža lepotni hit prihodnosti. V obeh monologih blestita v svoji hudomušnosti, pristnem stiku z gledalci in iskrenosti. S svojo "ekspertizo" bi lahko prodali tudi mačka v žaklju.

Sreča ni zapisana v popolnemu telesu Pomarančna koža je sedanjost, je resnica, ki ji ne moremo ubežati. Je nazoren prikaz življenja marsikatere prebivalke planeta Zemlja, ki bo za lepoto storila marsikaj. Končni cilj je lahko spodbuden, lahko pa je učinek ravno nasproten. Sreča ni zapisana v popolnemu telesu in hollywoodskem nasmehu (žal dostopnemu samo Hollywoodčanom). V danem trenutku morda da, a na dolgi rok se plastika utrudi. Čustva so tista, ki narekujejo (ne)srečnost človeka. Oglejte si predstavo, morda vas prepriča, da ste kljub vsemu srečen človek.

Ne spreglejte