SiolNET. Trendi Svet znanih
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zagotovljena večina sredstev za program EPK

4

termometer

Župani partnerskih mest evropske prestolnice kulture in vodstvo zavoda Maribor 2012 so podpisali pogodbe o sodelovanju ter sofinanciranju stroškov pri izvedbi projekta EPK.

S podpisom pogodb so se občine Maribor, Ptuj, Murska Sobota, Slovenj Gradec, Novo mesto in Velenje formalno zavezale, da bodo izpolnile dogovor, sprejet februarja, ki predvideva sofinanciranje programa EPK po načelu, da na en evro s strani države pride en evro s strani občine. Pogodbo so podpisali generalna direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer ter župani Ptuja, Slovenj Gradca, Novega mesta in Velenja. Mariborski župan je pogodbo podpisal že prej, župan Murske Sobote pa je bil zadržan, a po zagotovilih zavoda prav tako jamči svoj podpis. "S tem so vzpostavljeni finančni in vsebinski okvirji" "S tem so vzpostavljeni finančni in vsebinski okvirji sodelovanja s partnerskimi mesti," je pojasnila Žilič Fišerjeva, ki je pred tem s programskim direktorjem zavoda Mitjo Čandrom predstavila dosedanje delo zavoda in doslej izoblikovane vsebine programa. Oba sta poudarila, da je bilo že veliko narejenega, čeprav v javnosti mogoče ni takšnega vtisa.

"Na dobri poti smo, da naredimo ambiciozen program," je dejal programski direktor in poudaril, da je v zadnjih tednih prišlo do veliko pomembnih premikov, ki jim omogočajo lažje delo. Med drugim so se izboljšali pogoji dela v zavodu, predvsem kar zadeva finance, še vedno pa čakajo na opremo.

Projekti naj bi v mesta prinesli nove vsebine Program je v veliki meri že znan in obsega različne projekte, ki bodo v Maribor in partnerska mesta prinesli nove vsebine in nadgradili že obstoječe. Čander in Žilič Fišerjeva ne dvomita, da bodo s tem zadovoljni tudi v Bruslju na predstavitvi na Evropski komisiji prihodnji teden.

22,8 milijona evrov prihaja iz javnih virov Program so po besedah Čandra zastavili v okviru 26 milijonov evrov za letošnje in prihodnjo leto. Od tega imajo s podpisom pogodbe s partnerskimi mesti zagotovljenih 22,8 milijona evrov iz javnih virov (poleg prilivov iz občin to obsega še prispevek ministrstva za kulturo), 1,5 milijona naj bi po četrtkovi predstavitvi v Bruslju namenila Evropska komisija, ostalo pa pričakujejo iz naslova drugih državnih resorjev in trženja.

Finančna konstrukcija še ni povsem zaprta Ptujski župan Štefan Čelan je ocenil, da jih čakajo še "mučna" pogajanja s službo vlade za lokalno samoupravo in ostalimi resornimi ministrstvi, kjer finančna konstrukcija za posamezne investicije še ni dokončno zaprta s posameznimi mesti. "Z današnjim podpisom smo se zavezali, da bomo programski del skupaj izvedli ministrstvo za kulturo, zavod in sodelujoče občine s podizvajalci. Programski del torej v tem trenutku stoji, investicijski pa še zdaleč ne," je poudaril.

Investicije se namreč vodijo povsem ločeno od programa EPK, pri čemer slednjega usklajuje zavod Maribor 2012, investicije v kulturno infrastrukturo pa posamezne občine.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin