Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 5. 2013,
8.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 16. 5. 2013, 8.02

8 let

V Tate Britain preurejena stalna razstava

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V londonskem muzeju Tate Britain so se odločili preurediti stalno razstavo. Namesto oblikovanja tematskih sklopov so se osredotočili na strogo kronološko postavitev, ki jo odpirajo v tem mesecu.

Razstava z naslovom Sprehod skozi britansko umetnost pokriva obdobje od leta 1540 do danes. Vanjo so vključena najpomembnejša dela iz zbirke tega muzeja.

Razstavo dopolnjujejo dela širši javnost nekoliko manj poznanih umetnikov, piše na spletni strani muzeja.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa so se preurejanja stalne razstave lotili septembra 2012 in v nekaj mesecih prerazporedili okrog 500 slik in skulptur neprecenljive vrednosti.

Z novo postavitvijo se želijo izogniti vplivu na obiskovalce prek umetnostnozgodovinskih kategorij ter jim ponuditi možnost, da si ustvarijo lastne predstave, je po pisanju dpa dejal Chris Stephens iz muzeja Tate Britain. "V današnjem digitalnem svetu si ljudje sami kurirajo svoja življenja," je dejal Stephens in dodal, da jim strogo kronološka postavitev, pri kateri umetnine niso razporejene po šolah, tokovih ali temah, omogoča, da enako naredijo z umetnostjo.

Kronološka postavitev kot metodologija ni nič novega, v zadnjih dveh ali treh desetletjih je skoraj tako konvencionalna, kot so tematske predstavitve, še pravijo v Tate Britain, kjer v splošnem pri svojih razstavah nekako sledijo srednji poti, nekje med kronološkimi in tematskimi. Pri tem pa se časovna razporeditev lahko pokaže za bolj nevtralno.

Britanska krajina Ob prenovitvi stalne postavitve pa se v londonskem muzeju junija obeta še ena nova razstava, od 26. junija in vse do 20. oktobra bo na ogled Lowry in slikanje modernega življenja. Gre za predstavitev del britanskega slikarja L. S. Lowryja, ki se je v svojem delu osredotočal predvsem na upodabljanje krajine, rad je ponazarjal urbane scene in industrijska prizorišča.

Ne spreglejte