Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 7. 2011,
18.40

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 23. 7. 2011, 18.40

8 let, 3 mesece

Umrla pevka Amy Winehouse

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Britanska policija je potrdila, da so v stanovanju v severnem Londonu našli truplo pevke Amy Winehouse. Vzrok smrti še ni znan, a sumijo, da je bil za 27-letnico usoden prekomeren odmerek poživil.

Najprej je završalo na družabnih spletiščih, nato je novico za britanske medije potrdila tudi tamkajšnja policija: pevka Amy Winehouse, znana tako po svojem glasbenem talentu kot po nenehnih težavah z drogami, je umrla. Njeno truplo so našli v soboto popoldne, ko so na njen dom v londonski četrti Camden ob 16:54 poslali dve reševalni vozili, vendar pevki niso mogli več pomagati. Policija je njeno smrt zaenkrat obravnava kot nepojasnjeno, a sumijo prekomeren odmerek prepovedanih drog.

Beograjski koncert je bil njen zadnji

Winehousova se je več let borila z odvisnostjo od drog, na zdravljenju od alkohola pa je bila tudi junija, tik pred katastrofalnim nastopom v Beogradu. Čeprav je pevka med nastopom komaj odmomljala nekaj pesmi in se večino časa opotekala po odru, ni nihče slutil, da pravzaprav prisostvujejo njenemu zadnjemu koncertu. Ostale datume, napovedane v sklopu evropske turneje, so namreč odpovedali. V izjavi za javnost so njeni predstavniki pojasnili, da bodo pevki dali ″čas, ki ga potrebuje, da si opomore″.

Album Back to Black nagrajen s petimi grammyji

Amy Winehouse je bila rojena 14. septembra 1983 in je v svoji prekratki karieri izdala dva albuma. Prvenec Frank (2003) je doživel topel sprejem in dosegel naklado več kot dveh milijonov prodanih izvodov, leta 2006 pa je občinstvo dokončno osvojila z albumom Back to Black, ki ji je prinesel pet grammyjev in še eno nominacijo. Album je močno vplival na trend ženskih vokalistk in vrnitev soul glasbe na britanskem prizorišču.

Javno umiranje po koščkih A velikanski uspeh v glasbi je pogosto zasenčilo njeno zasebno življenje, predvsem nenehne težave z alkoholom in drogami ter razburkane ljubezenske afere. Leta 2007 se je poročila, a je gospa Blake Fielder-Civil ostala le do leta avgusta 2009, ko je ločitev postala uradna. Zakon je bil vseskozi poln vzponov in padcev ter tudi nasilja, katerega znake so z veseljem dokumentirali paparaci.

Javnost je vrsto let opazovala njeno samodestruktivno vedenje, ki je bilo pogosto tudi tarča šal. Na žalost temu konec ni naredil življenjski preobrat in tisto zdravljenje, ki se mu je tako zelo upirala v uspešnici Rehab, temveč prezgodnja smrt. Če ne drugje, bo za njo velika praznina ostala vsaj v glasbenem svetu.

Usodno leto 27?

Zanimivo je, da je bila pevka ob smrti stara 27 let in ima tako še nekaj skupnega s podobnimi tragičnimi glasbenimi ikonami kot so Kurt Cobain, Janis Joplin, Jimi Hendrix in Jim Morrison. Vsi so namreč umrli pri 27 letih.

Ne spreglejte