Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Torek,
10. 8. 2010,
12.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 10. 8. 2010, 12.04

7 let, 12 mesecev

Umrl je Ivan Volarič Feo

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Letošnji sunek umetnosti in kulture Koperground bo minil brez svojega rednega obiskovalca in sodelavca, Iva Volariča Fea.

Feo, znan po svoji pesniški zbirki haikujev Desperado Tonic Water (1973), je bil legenda. Rad se je znašel tudi v kakšnem filmu, čeprav je svojo kilometrino bolj nabiral z glasbenimi in literarnimi nastopi po vsej Sloveniji. Rojen leta 1948 v Sužidu pri Kobaridu je svoje študijsko udejstvovanje zamenjal za druženje s slovensko pesniško avantgardo šestdesetih. Ustvarjal je vizualno poezijo v družbi Blaža Ogorevca, Matjaža Hanžka in Vojina Kovača - Chubbyja. Feova vizualna poezija je bila pred petimi leti ob 30-letnici razstavljena v Bežigrajski galeriji 1 z naslovom Nikoli dovolj zeleno. V začetku sedemdesetih je urejal študentsko glasilo Tribuna, revijo Problemi in delal na radiu Študent. Kakšno leto je živel v prvi hipijevski komuni v Tacnu. Bil je glasbenik, najbolj znan po sodelovanju s skupino Buldožer in pozneje z njihovim Markom Brecljem v zasedbi Duo Zlatni zubi. Leta 1990 je ustanovil skupino Feo & The Schmidt's, nato pa je nastopal v duetu s klaviaturistom Jožetom Zupanom in nazadnje še s skupino Salamandra Salamandra. Na prvem Novem rocku je nastopil s prevodom Prešernove Vrbe nazaj v nemščino, vendar je bil njegov nastop izrezan iz neposrednega radijskega prenosa.

Njegov prijatelj Marko Brecelj je o njem danes zapisal: "Mnogo nas je, ki mislimo, da te imamo radi, ker si v nas vtisnil sledi svoje nadarjenosti, prisrčnosti in naivnosti. Če se bi komu ljubilo zbrati in oklestiti te vtise, bi gotovo nastalo močno delo o velikem in toplem človeku, ki je zelo preraščal svoj čas in okolje, a se je obnašal kot kmet in neizkoreninjen domorodec … Če bi bil jaz slovenski minister za kulturo, bi se nemudoma začel zanimati za odkup hiše, v kateri si živel polovico svojega življenja, in za vzpostavitev spominskega kulturnega objekta v njej." Izdal je sedem pesniških zbirk, zadnjo, Žalostna sova, leta 2005.

Nastopil je v približno šestnajstih slovenskih filmih, v zadnjem, o ustvarjalcih Sajete, je nastopil pred tremi leti. Znan je po nastopih v Desperado Tonic, Butnskali, igranem dokumentarcu Najlepša jutra so zjutraj, nadaljevanki Dr. France Prešeren in v Cvitkovičem filmu Kruh in mleko.

Ne spreglejte