Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 6. 2012,
8.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 28. 6. 2012, 8.55

8 let

Sekou Kouyate Experience eksplozivno v Baofest

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Gvinejsko-slovenska glasbena poslastica Sekou Kouyate Experience je s koncertom v klubu Gromka na Metelkovi, ki bi si zaslužil več poslušalcev, začela 3. mednarodni festival afriške kulture Baofest.

Gvinejski glasbeni virtuoz in četverica odličnih slovenskih glasbenikov Namen mednarodnega festivala afriške kulture Baofest, ki ga že tretje leto organizira kulturno-umetniško društvo Baobab, je predstaviti izrazni svet afriške kulture v podobi, sliki, besedi in zvoku in s tem vplivati na razvoj zavedanja o pomenu medkulturnega dialoga in sožitja različnih svetov.

Glasniki ideje o preseganju predsodkov širše vseslovenske javnosti so bili ob odprtju 3. Baofesta gvinejski glasbeni virtuoz Sekou Kouyate (kora, vokal) na afriški harfi kori in četverica odličnih slovenskih glasbenikov, ki se že več let ukvarjajo z zahodnoafriško glasbo: Igor Leonardi (električna in midi kitara), Damir Mazrek (tolkala), Nino de Gleria (bas) in Enos Kugler (bobni). Mednarodna zasedba že tri leta ustvarja pod krovom projekta Sekou Kouyate Experience, ki so ga v sklopu prve slovenske turneje leta 2009 okronali s prvo ploščo Live in MB.

Afriški Jimi Hendrix Njihovo glasbeno ustvarjanje je prava eksplozija energije, ki se napaja iz tradicionalne afriške glasbe in oplaja z reggaejem, funkom, jazzom in rockom, glasbeni mozaik pa neredko dopolni barvita liričnost. Poslušalstvo v Gromki se je znova imelo priložnost prepričati o upravičenosti Sekoujeveja vzdevka afriški Jimi Hendrix. Njegovi prsti niso le urno bežali prek strun kore in iz njih izvabljali razkošja zvokov, v maniri najodličnejših rock kitaristov je namreč v njegovih rokah oživela tudi električna kora. Glasbeno-kulturnemu kolažu so piko na i pristavili Leonardi, Mazrek, de Gleria in Kugler, vsak mojster svojega glasbila.

Prvovrstna glasbena peterica, ki bi si v Gromki zaslužila številčnejše poslušalstvo, je sicer odlično razpoloženo občinstvo razvajala predvsem s skladbami z drugega albuma Dia, ki je izšel decembra lani, in nekaj novostmi, ki napovedujejo novo ploščo. "Ker je sodelovanje uspešno in smo se glasbeniki med seboj zelo dobro ujeli in spoprijateljili, so v teku že priprave za tretjo ploščo, ki bo najverjetneje končana proti koncu leta 2012," lahko ob besedah Damirja Mazreka glasbeni sladokusci že zastrižejo z ušesi.

Baofest se nadaljuje septembra "Glede nadaljevanja programa Baofest so stvari za zdaj še v povojih, zagotovo pa lahko za september napovemo koncert afriškega pevskega zbora Sankofa z gostom Kandio Koro Kouyatejem, ki je tudi vodil delavnice z zborom. Z njim pripravljamo tudi glasbeni projekt, ki bo verjetno prav tako prestavljen v drugem delu Baofesta, sledita še predstava plesne skupine Baobab in bobnarski nastop skupine Baobab, gostje iz tujine pa za zdaj še ostajajo skrivnost," septembrski drugi polčas Baofesta napoveduje Mazrek.

Ne spreglejte