Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 4. 2010,
18.06

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 6. 4. 2010, 18.06

8 let, 2 meseca

SCCA / SERVIS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V galeriji Vžigalica bodo nocoj ob 20.00 odprli razstavo in servisno platformo z naslovom SCCA/Servis.

Študijsko zastavljena razstava obsega žanrsko in medijsko raznovrsten razstavni program, ki v postavitvi tematizira produkcijske pogoje v umetnosti. Kultura in umetnost potrebujeta za svoje delovanje celostni podporni sistem v obliki informiranja, svetovanja, servisiranja in mreženja. SCCA, Zavod za sodobno umetnost – Ljubljana s svojimi podpornimi sistemi že leta razvija programe Artservis, Kulturna stična točka, Stična točka ALF, Evrokultura in ArtsLink. Programi se med seboj dopolnjujejo in predstavljajo zaokroženo platformo za boljše produkcijske pogoje v kulturi in umetnosti pri nas.

Vodje servisnih programov bodo v galeriji Vžigalica simulirali in vzpostavili delovno okolje, v katerem bodo opravljali svoje vsakodnevne aktivnosti – informirali in svetovali na osebnih srečanjih in preko spleta ter organizirali delavnice, posvete in predstavitve. Osrednja dogodka sta dva mednarodna posveta. Prvi je posvečen problematiki financiranja v kulturi, drugi pa Ljubljani kot ustvarjalnemu mestu. Dnevne predstavitve bodo namenjene programom financiranja, zlasti Evropske unije (Kultura 2007–2013, Media 2007, Mladi v akciji, Vseživljenjsko učenje, Strukturni skladi), pa tudi manj znanim programom (Fundacija Anna Lindh, Finančni mehanizem EGP, Norveški finančni mehanizem). Predstavitve bodo pripravljene v sodelovanju s pristojnimi informacijskimi pisarnami, agencijami in uradi.

V sodobni umetniški praksi so že mnogi umetniki interpretirali vprašanja produkcijskih pogojev, največkrat tista, ki se tičejo umetnostnega sistema in njenega financiranja. Razstavljena bodo dela, ki kritično, analitično, duhovito, osebno ali kakor koli drugače tematizirajo pogoje ustvarjanja, predstavljanja, trženja in preživljanja s kulturo in v kulturi – na tiste vidike umetniškega ustvarjanja, ki ponavadi javnosti ostajajo prikriti. V galeriji bo potekal tudi intenziven program, ki bo posvečen temam, ki se jim znotraj delovanja v kulturi ne moremo več izogniti: oblikovanje kulturnih politik, analiza finančnih mehanizmov, primerljivost med programi podpor, koncipiranje projektov, izdelava projektnih aplikacij, izbira projektov na razpisih .... Galerijski prostor bo tako tri tedne prostor živega dogajanja: posvetov, predstavitev, diskusij in raznovrstnih srečanj.

Dela na razstavi razstavljajo Damijan Kracina, video, Jaka Mihelič, instalacija, Artservisova Zbirka in mobilni kovček, ki vključuje video, grafiko, fotografijo, diskurzivne in interdisciplinarne projekte, Umetnik Stane, serija interaktivnih spletnih iger, avtorjev Vasje Lebarič in Primoža Potokar, Jaka Železnikar Evropregovori.

Ne spreglejte