SiolNET. Trendi Svet znanih
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Scala: Barenboim bos dirigiral "Tristana"

4

termometer

 | Foto:
Svetovno znani dirigent Daniel Barenboim je otvoritveno predstavo nove sezone v milanski Scali, Wagnerjevo opero Tristan in Izolda, dirigiral - bos.

V soboto je pojasnil, da se mu je en čevelj strgal, zato je sezul še drugega. Italijanski tisk je ob koncu tedna poročal, da je izraelski šef dirigent nastopil brez običajnih lakastih čevljev na nogah, a tega ni naprej raziskovala. Barenboim je v soboto v Milanu sam pojasnil zadevo.

Opera Tristan in Izolda odprola sezono v Scali

Tristan in Izolda v režiji Patricea Chereauja je odprla sezono 2007/2008 v Scali, predstavi je sledila množica povabljencev, med njimi nekaj predsednikov držav. Italijanski tisk je navdušen, z izjemo dnevnika Corriere della Sera, ki je raztrgal režijo in kostumografijo, delo Moidele Bickel.

Zmagovit začetek sezone Avstrijska tiskovna agencija APA je v poročilu iz Milana zapisala: "Scala lahko ponovno zadiha." Po večtedenskih sporih zaradi kolektivne pogodbe in premij je milanska operna hiša v petek zvečer ponudila zmagovit začetek sezone.

Uprizoritev so pozdravili z 12 minut dolgim aplavzom. Občinstvo je pozdravilo dirigenta Barenboima in Chereaujevo režijo. APA dirigentovo bosonogost tolmači s tem, da je tako lažje zdržal večurni napor.

Orkester igral fantastično "Orkester je igral fantastično. To opero je doslej izvajalo le malo glasbenikov, vendar je vtis, kot da se že dolgo poznajo z njo," je poudaril 65-letni Barenboim. Posebej toplo je občinstvo sprejelo nemško mezzosopranistko Waltraud Meier kot Izoldo in njenega partnerja v vlogi Tristana, Iana Storeyja. Italijanski mediji hvalijo tudi režijo. "Uspelo nam je, da glasba in prizori dihajo v istem ritmu in z enimi pljuči," je menil režiser.

Zmagal čut za odgovornost

APA še piše, da se je orkester odpovedal vsakršnemu protestu. Čeprav se sindikati ne strinjajo z višino ponujenih premij za zaposlene, so se glasbeniki odločili, da ne bodo nastopili samo v srajcah, brez frakov, kot so grozili. "Zmagal je čut za odgovornost," je komentiral član nadzornega sveta Scale.

Visoki gosti Med visokimi gosti so bili avstrijski predsednik Heinz Fischer z ženo Margit, italijanski predsednik Giorgio Napolitano, njegov grški kolega Karolos Papoulias in šef nemške države Horst Köhler. Prišel je tudi italijanski minister za kulturo Francesco Rutelli. Za 900 gostov je mesto po štirih urah glasbe pripravilo še sprejem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin