Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 11. 2012,
14.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 28. 11. 2012, 14.11

8 let

Replika: Maribor ni prava Štajerska

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prvi dan šestdnevnega stand-up maratona Replika je navdušil. Spontanost, iznajdljivost, improvizacija ter komunikacija z občinstvom so vrline Tina Vodopivca, ki prepričajo, predvsem pa nasmejijo.

"Replika je sestavljena iz vsega, kar sem pripravil od februarja letos pa do danes. Če je bila prejšnja predstava nekakšen presek življenjskega dela, je tokratni šov sestavljen iz povsem svežih idej, šel sem še nekoliko globlje. Tisti, ki so me slišali že stokrat, bodo verjetno slišali kaj starega, večina materiala pa je novega," nam je v intervjuju pred predstavo zaupal eden od začetnikov festivala Panč in s tem eden od motorjev stand-upa v regiji. "Večji del šova bo posvečen odnosom med ljudmi, izpostavljene bodo neugodne situacije v življenju, stvari, ki jih opažam sam. Nanizal bom nekaj zgodovinskih dejstev, posvetil pa se bom tudi živalim. Gre za bizaren pogled na svet, moj pogled na svet," še doda.

Smetano pobrali Štajerci, tisti iz Rogaške Slatine Okoli trideset odstotkov uro in pol trajajoče predstave je improvizirane, velik del je posvečen interakciji z občinstvom. Prav komunikacija je tista, ki večeru smeha in zabave doda piko na i. Če so bili obiskovalci na začetku šova še nekoliko zadržani, se je med nastopajočim in občinstvom kmalu razvil simpatičen dialog. Šale so padale na račun soprogov, ki so jih žene raje pustile doma, zaljubljencev, pa tudi tistih parov, ki v vezi vztrajajo že 30 let. Največ pozornosti v interakciji si priborijo Štajerci, ne Mariborčani, saj Maribor po besedah nadobudnega obiskovalca ni Štajerska, tista prava je Rogaška Slatina. Iskren ponos je bil zadosti, da je omenjeni kraj ob vsakršni omembi povzročal salve smeha. Še Tinov nasvet: "Vedno, ko vas na dom kličejo zaradi nadležne ankete, se naredite osamljenega. 'Joj, tako sem sam. Prosim pogovarjajte se z mano.' Verjemite, klicatelj bo odložil."

Dodaten čar predstavi doda tudi krožni oder Štihove dvorane Cankarjevega doma, nastopajoči je postavljen v središče teatra. Pozitiven element je predvsem intimnost prostora, ljudje so v krogu, vidijo eden drugega, tako da se ustvari izredna energija. Tin med nastopom ves čas hodi v krogu: "Izračunal sem, da če naredim približno meter na sekundo, v eni uri in pol prehodim kar pet kilometrov."

Na odru preskromen, a mojster interakcije "Lahko je še veliko bolje, ampak glede na to, da smo opravili šele s prvim dnem, sem povsem zadovoljen. Najbolje bo sicer zadnji dan, v nedeljo," je po predstavi povedal Tin Vodopivec. Dvorana ni bila popolnoma razprodana, za kar po besedah Tina lahko krivimo VIP-povabljence. "Jah, nekaj sto ljudi je bilo povabljenih. To so tisti, ki obljubijo, da pridejo, potem jih pa ni. Če dvorana ni polna, se takoj pozna pri splošnem vzdušju."

"Tin je od vseh komikov najbolj drzen in ambiciozen človek. Spoštujem ga, ker vse počne sam – od promocije do dovršenega nastopa," nastop pokomentira Perica Jerković, eden izmed začetnikov slovenske stand-up komedije. Kolega tudi malce pograja: "Na odru je preveč skromen. Nekdo, ki bo samozavesten tudi v tistem negativnem, naduvanem smislu, to pobere. Tin si želi, da se imajo vsi 'fajn', da ni nihče prizadet. Dejstvo, da nekdo ne zna sprejeti šale na račun Štajercev ali česarkoli drugega, o njem ne pove nič dobrega. Tin se s tem ne bi smel ukvarjati, pa se. Na odru moraš biti car vseh carjev, prostora za iskreno skromnost ni." Še pohvala: "Interakcija z občinstvom je izredna, zavidljiva. Tega marsikateri komik ni sposoben, on pa je tukaj mojster."

Za mnenje smo povprašali tudi legendarnega Andreja Šifrerja: "Tina poznam že od prej in mislim, da je primeren za današnjo proslavo, hči Eva namreč danes praznuje rojstni dan. Tina imam prav rad, saj je izjemno hiter in iskriv. Hitrost je njegova prednost. Nekaj predstave naštudira, nekaj improvizira, najboljši je prav v zadnjem. Izredna interakcija."

Ne spreglejte