Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 3. 2012,
16.03

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 21. 3. 2012, 16.03

7 let, 12 mesecev

Printaj!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Mednarodnem likovnem centru v Ljubljani je vzporedno z uspešno razstavo ABoT trenutno na ogled tudi razstava z naslovom Printaj!.

Razstavo z naslovom Printaj! je pripravila Saša Nebergoj, izbor umetniških izdaj pa je del projekta Editions – Ready to Print 13 (16 x A4) = A0 x 13. Gre za problemsko, študijsko razstavo, ki se ukvarja predvsem z vprašanji demokratičnega modela distribucije umetnosti in vzpostavlja dialog s konceptualno umetnostjo ter izgubljeno avro avtorja – umetnika. Konceptualne prakse so s svojim pristopom v umetnost vnesle premislek o samem umetnostnem delu, o vlogi avtorja oziroma umetnika v njem, razmislek o distribuciji in predstavljanju samega umetniškega dela v sistemu in postavile drugačno vrednotenje te "drugačne" umetnosti. Konceptualizem, ki je v osnovi mislil umetnost, pa je v sistem vpeljal tudi pisanje umetnikov, ki so posledično svoja razmišljanja izdajali v obliki knjige umetnika.

Kustos je še vedno odvisen od umetnika Poleg konceptualnega oziroma miselnega pristopa razstavljavcev predstavitev prevprašuje tudi vlogo kustosa v umetnostnem sistemu, njegovega položaj moči in strokovnosti v svetu umetnosti. Kurirane razstave so danes del posameznikove selekcije in pogleda v umetnostni sistem, ki je v večini primerov pravilno selektiven, a še vedno v močni odvisnosti od umetnostnih delavcev. Del te selektivnosti so tudi avtorji na tej razstavi. V izboru svoja dela razstavljajo Brigit Brenner, Dani Gal, Guerilla Girls, Clare Kenny, Lucie Kolb, Monochrom, Ana Rildan, Shirana Shahbazi in Riikka Tauriainem.

Projekt Editions – Ready to Print 13 (16 x A4) = A0 x 13 je nastal v okviru magistrskega študija kuratorstva iz Züricha, ko so leta 2011 udeleženci tega programa pod vodstvom Dorothee Richter in Andree Rocca povabili trinajst umetnikov zelo različnih izvorov k produkciji knjižnih PDF-izdaj. Vsak od njih je ustvaril delo na papirju, sestavljeno iz 16 strani formata A4. Na razstavi se tako srečamo s sestavljeno formo, na dvodimenzionalnem formatu velikosti A0. Predstavljene izdaje so dostopne tudi na internetu in so brezplačno na voljo vsem.

Narediti vidno ni dovolj … Sugestiven naslov razstave lahko beremo tudi kot kritiko na elektronske publikacije, ki se vpenjajo v kulturni kontekst knjižnih izdaj. Umetnikom očitno ni dovolj, da bi ideja ali koncept bila le vidna, večina med njimi vedno stremi tudi k materializaciji in formalizaciji same ideje. In pri tem niso izjema niti konceptualisti, ki ustvarjajo vidno v prostoru in času. Del tega mišljenja in ustvarjanja so tudi razstavljena dela na razstavi Printaj!. Dela učinkujejo, imajo svoje sporočilo in kljub omejenosti na standardnem formatu ne izgubljajo lastne vrednosti. Še več, prav zaradi te "omejenosti" očitno lahko z na videz minimalnimi formalnimi sredstvi sporočajo veliko. Razstava bo v MGLC-ju na ogled do 25.marca.

Ne spreglejte