Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 1. 2008,
11.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 23. 1. 2008, 11.51

8 let

Premiera MGL: LOLITA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Scenarij Vladimirja Nabukova po njegovem kultnem romanu (1955) in prodajni uspešnici Lolita je s premiero v MGL doživel prvo slovensko uprizoritev.

Odrsko in dramaturško predelavo je po Nabokovem scenariju za Kubrickov film pripravila Ira Ratej, predstavo pa je režirala Andreja Kovač. V Loliti smo videli Borisa Ostana kot Humberta Humberta, Ivo Krajnc kot Lolito, Mirjam Korbar Žlajpah, ki igra njeno mamo, Charlotte Haze, in Slavka Cerjaka v vlogi Clare Quiltyja.

Pedofilija, izjemno aktualna tabu tema

Številna etična vprašanja, sploh pa tema pedofilije in odnos do nje, so ob izidu romana povzročila škandal in sprožila različna mnenja bralcev in tudi v MGL-jevski uprizoritvi preizkušajo meje gledalčeve liberalnosti.

V predstavi Ostan odlično uprizori Humbertove začetne dileme o ustreznosti svojih fantazij, ki jih ne zmore nadzirati in se prepusti obsedenosti z dvanajstletnico, Iva Krajnc kot Lolita pa žensko zapeljivost spretno vplete v svet otroškega dozorevanja in iskanja potrditve, ki je od mame ni deležna. Bela barva njenega kostuma (kostumografka je Petra Alič) kot nedožnost, angelskost in čistost, a hkrati njegov erotičen pridih, je odsev Lolitinega razpotja v odraščanju, otroške naivnosti na eni in pridiha ženske zapeljivosti na drugi strani.

Občutek sočutja do škandaloznega pedofila, visoko izobraženega Humberta, se v gledalcu v nekem momentu porodi zaradi njegove nerodnosti in opravičevanj odnosa do Lolite kot posledice njenega iskanja pozornosti, njegove ujetosti v lasten um in pedofilsko duševno motnjo.

Dvojnost morale sodobne družbe do izpostavljenosti mladoletnih

Dramaturginja Ira Ratej poudarja, da želi »v gledalcu odpreti razmislek o dvojnosti morale sodobne družbe, ki po eni strani ostro obsoja pedofilsko naravnanost po drugi pa dopušča medijsko objavljanje razgaljenih mladoletnic.«

Kult Lolite na premiero privabil številne znane Slovence Kultnost romana in prve filmske predelave pod režisersko taktirko Kubricka (1962) je na gledališko premiero zvabila številne znane osebnosti.

Igralce, poleg omenjenih so v zasedbi še Slavko Cerjak, Tanja Dimitrievska, Maja Boh, Majda Grbac in Nadja Strajnar Zadnik, in ustvarjalce predstave jo v foajeju ob kozarcu vina, zakuski in klepetu pričakala množica gledalcev, med njimi tudi direktor uprave Dnevnika Branko Pavlin z ženo Marijo, Miša Molk z razigrano hčerko Ulo, zdaj že bivši voditelj Nlp-ja Dejan Pavičevič in nasmejan Zoran Predin z ženo Barbaro.

Kot na večini premier v MGLju smo srečali dobro razpoloženega Vasilija Poliča, bivšega urednika in sedanjega kolumnista Žurnala Dejana Steinbucha. Lolito so si ogledali tudi odgovorni urednik MM Marketing magazina, Boštjan Tadel z ženo Vesno iz Ministrstva za kulturo in Jasmin Petan Malhovsky, ki že vneto pripravlja 11. Burns-Prešernov večer, ki bo prihodnjo soboto v Slonu.

Ne spreglejte