Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 2. 2013,
9.01

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

poezija pesem internet

Torek, 19. 2. 2013, 9.01

7 let, 12 mesecev

Poezija, ki jo piše internet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Iz bloga, na katerem sta Sampsa Nuotio in Raisa Omaheimo objavljali zanimive štirivrstične pesmi, je nastala spletna stran, posvečena poeziji, ki jo piše internetni brskalnik.

Ko sta Sampsa Nuotio in Raisa Omaheimo pred časom začeli pisati blog, na katerem sta objavljali štirivrstične predloge, s katerimi ju je presenetil Google ob iskanju določene besedne zveze, si najbrž nista mislili, da bo njun igriv poskus opozarjanja na Googlovo poezijo dobil svetovne razsežnosti.

Ko v Googlov iskalnik vpišemo začetek kakšnega gesla, nam ta ponudi možnosti, lahko jim rečemo tudi bližnjice do daljših besednih zvez, ki se razvrstijo glede na to, kako pogosto so po njih že poizvedovali Googlovi uporabniki, ali glede na našo zgodovino iskanja. Gre za asociacije, ki jih ustvarja t. i. Googlov algoritem, ko začnemo vpisovati iskane besede v iskalni okvirček. Če smo pozorni, lahko odkrijemo kombinacijo predlogov, ki presenetljivo spominjajo na pesem, pa čeprav na prvi pogled malce čudno.

Iskalnik razkriva stanje človeške družbe Avtorici bloga Google Poetics sta, ko so do njiju začele prihajati tudi zanimive pesmi drugih, odprli spletno stran, na kateri ne objavljata več le "svojih" pesmi, temveč tudi poezijo, na katero naletijo drugi Googlovi uporabniki. Finki opozarjata na to, da takšne malenkosti opozarjajo na širšo družbeno problematiko in stanje človeške družbe, saj ljudje splet pogosto "sprašujejo" po odgovorih na resna in težka vprašanja, povezana z življenjskimi stiskami in skrivnostmi. Tu so še duhovita vprašanja o ninjah in popularni kulturi, sprašujejo se, kdaj je pravi čas, da ljubljeni osebi izpovedo ljubezen, zakaj so tako osamljeni ali celo, ali bi bilo bolje, da bi umrli. Google ve odgovor na vse "Kljub razmeroma odprti zahodni družbi še vedno obstajajo vprašanja in misli, ki so kot tabu," opozarjata avtorici. "Ko si postavljamo takšna vprašanja, se ne obračamo drug na drugega, temveč na Google, in to kar v zasebnosti svojega doma." Na Google gledamo kot na instanco, ki pozna odgovor na čisto vsa vprašanja.

In čeprav Google morda ne piše vrhunskih pesmi z zapleteno strukturo, pa razkriva naše notranje človeške bitke, strahove in upe, ki jim ima sodobni posameznik.

Ne spreglejte