SiolNET. Trendi Svet znanih
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Plesni mit o Orfeju in Evridiki

4

termometer

 | Foto:
Po stoječih ovacijah v Rotterdamu in Novi Gorici je plesni dvojec Nastja Bremec in Michal Rynia s predstavo Mit navdušil tudi v ljubljanskem Cankarjevem domu.

Plesna predstava Mit, ki je slovensko predpremiero doživela pred mesecem dni v Novi Gorici, premiero pa 12. januarja v Ljubljani, črpa navdih iz starogrškega mita o slavnem pesniku Orfeju in njegovi prelepi ženi Evridiki, ki jima je usoda izmaknila skupno prihodnost. Nastja Bremec in Michal Rynia, ki od leta 2009 plesno in koreografsko ustvarjata kot M&N Dance Company, sta mit aktualizirala. Postavila sta ga v sodobni čas in urbani svet, kjer je sobivanje in iskanje stika, komunikacije med žensko in moškim poseben izziv, ki ga narekuje želja po neodvisnosti, a hkrati predanosti. Ženska kot sinonim za srce in moški, poosebljenje misli, se tako gibata v nekakšnem navideznem milnem mehurčku, omejenem z njunimi predstavami o (so)bivanju in neskončni ljubezni.

Enost in razdvojenost Plesna združitev dveh izvrstnih profesionalnih plesalcev v Mitu je svojstvena oblika sodobnega plesa, prežeta s čustvenim nabojem in tehnično obrušena do popolnosti. Dinamika gibov na odru zgovorno ustvarja iluzijo dveh teles, ki se premikata kot eno, a se hkrati približujeta in oddaljujeta. Glasbena podlaga dueta Silence je več kot pisana na kožo predstavi, saj še podkrepi s plesom izražena občutja enosti in razdvojenosti, notranjega nemira in čustvene osvobojenosti. Po padcu poslednjega zastora, tako scenskega kot čustvenega, oder preplavi Nastjina in Michalova neustavljiva (plesna) strast, ki jo je občinstvo v Linhartovi dvorani nagradilo z gromkim aplavzom in vzkliki navdušenja.

Stara znanca najimenitnejših plesnih odrov v Sloveniji in tujini očarujeta s prepoznavnim plesnim slogom, zapečatenim z dinamiko in čustvenostjo plesnega izraza. Diplomanta nizozemske plesne akademije CODARTS Rotterdam Dance Academy poleg plesno-koreografskega ustvarjanja kot gostujoča plesna pedagoga in koreografa poučujeta tudi v Rotterdamu, Amsterdamu in Hamburgu ter svojo plesno filozofijo širita na različnih plesnih seminarjih doma in po svetu.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin