SiolNET. Trendi Svet znanih
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Originalni HOMMAGE à trois

2

termometer

Plesno-gledališka predstava v produkciji Dragane Alfirević in Anne Nowicke, ki je včeraj ponovno zaživela v Plesnem teatru Ljubljana, v ospredje postavlja vprašanje avtorstva in originalnosti idej.

Kolaž predstav drugih avtorjev

Srbsko-poljsko ustvarjalno dvojico Dragano Alfirević in Anno Nowicko je naključje združilo v plesnem studiu in ni bilo več daleč do njunega skupnega projekta. Za njegov naslov sta aktualizirali francoski termin Ménage à trois kot razmerje treh v Hommage à trois kot počastitev drugih avtorjev, sami dve ustvarjalki, v iskanju tretjega. Njuna plesno-gledališka predstava je namreč kolaž predstav drugih avtorjev, iz katerih sta si sposodili ali idejo ali celotno sceno ali zgolj gib, ki sta ga prestavili v nov kontekst.

Gradili sta na osnovni ideji, da je zgodovine praktično konec in ne moreš več ustvariti nič novega, saj je vse, kar narediš, vzeto od nekod, čeprav se tega mnogokrat ne zavedaš. Na teoriji, da originalnosti pravzaprav ni več, sta s svojo predstavo ustvarili paradoks, saj se je performans razvil v sodobno izvirnost, iz znanih elementov sta ustvarili novo, originalno celoto.

Sodobni ples in gledališče kot gibalo predstave

Gibalo predstave Hommage à trois so sodobni ples in gledališki vložki, na prepletu katerih je zgrajena zgodba o odnosih in njihovem razumevanju.

Dragani in Anni se na odru pridružijo performerke – Lena Kordiš, Maja Isaković, Janja Buzečan, Jasna Pintarič, Simona Jerala, Manca Stare, Esta Matković, Nina Jereb, Urša Dubravica, Meta Černe, Teja Černe, Maja Eržen, Katarina Jenšterle in Katja Kremenić –, ki predstavljajo most med dogajanjem na odru in občinstvom. Estetsko izpostavljeno žensko telo, opazovano skozi medij, doda pridih erotike.

Sicer pa vsaka scena posebej odpira vrata že poznanega materiala, tokrat združenega v izviren plesno-gledališki kolaž, ki je premierni trojček doživel novembra 2009, po treh mesecih pa se je vrnil na oder Plesnega teatra Ljubljana, kjer bo na ogled še danes, 26. februarja 2010.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin